Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gavlén gillar nya läget

I morgon går startskottet för Gävle sommaryra, stadens nya festivalinslag uppe vid Läkerol arena.

Men trots att många delar känns igen är det inte fråga om någon ersättande cityfest.

– Det är en ny aktivitet på en ny plats med nya förutsättningar, poängterar projektledaren Tomas Gavlén gång på gång. 

Till och med söndag är det tänkt att nöjesfältet och marknadsstånden, ett större serveringstält med alkoholrättigheter samt en scen med artister i Sätra, ska roa Gävleborna.

– Främst är det lokala akter men i helgen uppträder Johan Palm och Amy Diamond, säger Tomas Gavlén.

Fri entré utlovas till hela området, så även till det drogfria ungdomsdiskot i foajén till Läkerol arena på lördagskvällen, dit arrangörerna hoppas uppåt 1 000 ungdomar kommer att ta sig.

Länge arrangerade Tomas Gavlén cityfesten som lades ned för ett år sedan. Samtal från besvikna privatpersoner fick honom att börja smida planer på det som nu komma skall. Men han påpekar noggrant att det inte är frågan om en ersättning på det som varit.

– Folk kanske kopplar ihop mig med Cityfesten, likt vissa av elementen som lyfts hit. Men vi har inte alls samma uppbackning av sponsorer den här gången. Det här är en helt ny aktivitet, säger Tomas Gavlén.

– Fördelen med det nya området är att vi inte stör någon. Här finns inga boende och vi behöver inte stänga av några gator, tillägger han.

En busslinje har reserverats för att köra festivalbesökare till och från området, dag- som kvällstid. Tomas Gavlén tror att de flesta ändå kommer att ta cykeln, eftersom avståndet till centrum inte är något att tala om enligt honom.

Faktumet att countryfestivalen i Furuvik infaller samtidigt, liksom att Gävle marinfestival går av stapeln helgen därpå, är inte heller några problem.

– Vi vänder oss till olika målgrupper. Sommaren är kort så det går inte att hitta en ledig helg. Det är bara att gratulera Gävleborna som nu får flera evenemang på en gång, säger Tomas Gavlén.

Drygt 10 000 besökare har området kapacitet att klara av per dag. Hur mycket folk som kommer vill Tomas Gavlén inte uttala sig om. Han är även försiktig när han pratar om framtiden.

– Men jag kliver aldrig in i något som jag tror ska bli jättekort. På sikt ser vi det här som ett levande evenemangsområde, säger Tomas Gavlén.

– Cityfesten levererade mycket pengar till kommunen och näringslivet, men jag tror inte sommaryran kommer att flyttas till centrum. Boende, handlare och bilister, det är för många som kommer i kläm.

”Fördelen med det nya området är att vi inte stör någon. Här finns inga boende och vi behöver inte stänga av några gator.”

Tomas Gavlén