Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleombud för ett språkrör

SUNDSVALL- En bra kompromiss. Vi har fått två jättebra språkrör. Peter var min favorit från första stund.GD nådde oppositionsrådet Ylva Bandmann kort efter det att miljöpartiets kongress valt de två nya språkrör som nu ska försöka lyfta miljöpartiet inför riksdagsvalet i höst, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand..

Ylva Bandmann och Marta-Lena Carlsten är kongressombud för lokalavdelningen i Gävle. Båda röstade valberedningens förslag om ett språkrör och två vice språkrör.
- varit mycket tvekan och det står och väger i alla lokalavdelningar, säger Bandmann.
Hon är inte alls förvånad över att förslaget till att välja ett språkrör inte skulle få den två tredjedels majoritet som krävdes.
- Det märktes ganska snart. Att ha två jämställda språkrör ligger djupt rotat i miljöpartisjälen.
Ylva Bandmann tycker det är synd att inte Åsa Domeij ville kandidera tillsammans med Peter Eriksson. Hon konstaterar att Åsa gjorde stor succé i politiken när hon ar 26 år. Nya kvinnliga språkröret Maria Wetterstrand är bara aningen äldre. Hon är 28. Kanske kan hon få samma genomslag i politiken som Domeij fick en gång, resonerar Bandmann.
Hon hoppas i alla händelser att det nya ledarparet ska lyckas bättre än den duo som avgick. Hon konstaterar att både Peter Eriksson och Maria Wetterstrand höll alldeles lysande tal efter att ha blivit valda.
I och med kongressbeslutet att behålla två språkrör står det redan klart att den stora ideologiska frågan vid nästa års kongress blir densamma som i år.
Och blir det även då blir enkel majoritet för ändring utgår Ylva Bandmann att partiet i fortsättningen kommer att ha ett språkrör och två vice. Men helt säker på den saken är hon inte.
Kongressen fortsätter i dag men behandling av en rad motioner kring ändringar av partiprogrammet. Vid lunchtid på söndagen ska man vara klara.
Bra kompromiss. Ylva Bandmann röstade tillsammans med den andra Gävledelegaten, Marta-Lena Carlsten, för ett språkrör och två vice. Majoriteten var inte nog stor men Ylva ser de två nya språkrören som ett bra kompromissbeslut.

OLLE HILDINGSON