Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlepiloten Lars-Inge Karlsson tog NM-guld i precisionsflyg

Nordiska Mästerskapen i precisionsflyg arrangerades förra helgen på Jämijärvi flygfält, utanför Tammerfors. Sverige kom till start med fem piloter, varav en från Gävlebygdens Flygklubb, Lars-Inge Karlsson. Efter en tävling i mycket svåra förhållanden, så stod han till slut som totalsegrare.

Gävlebygdens Flygklubb har i många år gjort sig känd som en bra tävlingsklubb, med många duktiga piloter i precisionsflygning. Jan-Olov Friskman och Gillis Unger är ett par av dem, medan några av dagens aktiva är Janne Svensson, Anders Hellström och Gösta Modin, men mest framgångsrik är Lars-Inge Karlsson. I fjol tog Lars-Inge en 13:e-placering på VM i Tyskland.

Hur var flygningen i Finland?

– Jo, det gick ganska bra, säger Lars-Inge.

– Det kändes lite ”rostigt” i början, jag har ju bara gjort en tävling tidigare i år, Ludvikasvängen i början av juni. Det blåste rejält, enda upp till 25 knop, och det var mycket turbulens i luften. Arrangören fick t.o.m. byta landningsstråk för att inte sidvindarna skulle ställa till med några olyckor, fortsätter han.

I precisionsflygning ingår fyra delmoment. Planering, med beräkningar och kartpreparering, flygning med precision i cirka en timme, observation, där man spanar efter utlagda markeringar i terrängen samt att kunna placera in var medhavda fotografier finns på kartan, och fyra olika typer av landningar med precision.

Man tilldelas prickbelastningar för fel man gör under flygningarna. Lägst antal prickar vinner.

Hur gick de olika momenten för dig?

– Planeringen 0:ade jag, medan den svåra flygningen gav 264 prickar, berättar Lars-Inge Karlsson.

– Normalt brukar jag ligga på 100-200 prickar. Observationerna av föremål på marken gick kanonbra och gav endast 40 prickar. Landningarna var ett kapitel för sig i de svåra vindarna. Jag gjorde inte bort mig i någon av dem. Fick 42 prickar, vilket räckte till en framskjuten placering i landningsmomentet. Henry Mattsson, Norbergs FK, gjorde fyra bejublade landningar med 3 x 0 meter och 1 x 3 meter, vilket gav 7,5 prickar, världsklass, fortsätter Lars-Inge.

Lars-Inge Karlsson vann totalen knappt före Allan Hansen, Danmark. I lagtävlingen vann Sverige med Lars-Inge och Claes M. Johansson.

Resultat:

1) Lars-Inge Karlsson, Sverige, 346 prickar, 2) Allan Hansen, Danmark, 356,5 prickar, 3) Heikki Makikuutti, Finland, 388,5 prickar, 4) Claes M. Johansson, Sverige, 395 prickar, 6) Roland Olsson, Sverige, 638,5 prickar, 11) Erling Lindholm, Sverige, 732 prickar, 13) Henry Mattsson, Sverige, 905,5 prickar.

På fredag startar SM i Norrköping på Kungsängens flygplats, som en del i SM-Sommarveckan. Gävlebygdens Flygklubb ställer upp med Anders Hellström, Janne Svensson, landningsvirtuosen Gösta Modin och Lars-Inge Karlsson. Västra Gästrike Flygklubb ställer upp med Kenneth Andersson.