Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlepoliser blir tv-stjärnor

Tre Gävlepoliser är med i en realityserie om vardagen som polis i en mellanstor svensk stad. Länspolismästaren garanterar att inga vanliga Gävlebor som kommit i kontakt med polisen "hängs ut".

”112 – på liv och död”, heter den nya realityserien på TV4 som börjar sändas den 5 oktober.
Hela Sverige kan snart få följa Gävlepolisens vardag med att beivra brott och öka tryggheten på stadens gator och torg.
Serien omfattar tio avsnitt och pågår under hela hösten.

Tyngdpunkten i skildringen ligger på Gävle och södra delen av Gävleborgs län.
Inspelningarna gjordes i somras.

Men det var inte utan vissa överväganden som Gävlepolisen tackade ja till medverkan.
– Min ambition är ju att öppna myndigheten för dem vi är till för. Så att de ser vad vi gör. Förhoppningsvis stärker det förtroendet för oss, säger länspolismästaren Christina Forsberg.

Baksidan av att medverka i en TV-produktion som filmar det som faktiskt händer är att redan utsatta människor exploateras i ett sammanhang de inte har valt?
– Vi möter ju många människor som kan må ganska dåligt. Men allting finns reglerat i avtal mellan oss och produktionsbolaget så att vi kan känna oss säkra och trygga, säger Christina Forsberg.

Inga personer som kommit i kontakt med Gävlepolisen ska "hängas ut" i TV?
– Vi har försäkrat oss om att den personliga integriteten tillvaratas.

Utom Gävlepolisen har TV-teamet följt arbetet på Akademiska sjukhuset och, enligt uppgift, på en brandstation.
Just liknande realityserier på sjukhus har fått forskaren Jörgen Lundälv i Umeå att rikta skarp kritik mot sjukhusen för att patienter, som har svårt att säga nej till medverkan när de är i en hjälpbehövande situation, hamnar i TV.
Alldeles oavsett att de är anonymiserade.
Men om samma kritik kan riktas mot polisen återstår att se.

Ordningspoliserna från Gävle som är med i serien heter Magnus, Josephine och Thomas. Lokala medier får inte träffa dem förrän under en pressträff på tisdag i nästa vecka.
Seriens producent, Anton Glanzelius, befann sig i går i Toscana på ett bröllop. Han ville därför besvara frågor om serien vid ett senare tillfälle.