Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlepoliser rasar över avtalet

GÄVLENu kommer reaktionerna på de nya polislönerna och de är inte positiva. Minst 30 poliser i Gävle är rasande över det nya löneavtalet.

Som Gefle Dagblad skrev i går höjs polisens ingångslön från 16 500 kronor till 19 000 kronor den första april.
- Arbetsgivaren och facket struntar i oss. Förra lönerörelsen sas det att aspirantlönen skulle trycka upp våra löner men det nya avtalet ger oss bara 2,5 procent, säger en polis med flera års erfarenhet i yrket.
Inget egentligt lyft
Poliser med erfarenhet fick alltså inget egentligt lönelyft varken då eller nu.
Polismannen berättar att de närmare 30 polismän som arbetade under fredagen alla är mycket upprörda över avtalet. Ingen av dem vill ställa upp med namn av rädsla för att bli påhoppade av arbetsgivaren.
- Det sägs att avtalet ger 15 procent men det är bara på ingångslönen. Vi vet inte vad det lokala avtalet ger oss men det finns inte pengar för mer än tre procent.
De 30 polismännen anser att även de, med flera års yrkeserfarenhet borde få del av kakan.
- Förra avtalet fick aspiranterna 14 500 under aspiranttiden och när de var klara poliser 16 500. Inom två och ett halvt år steg lönen till 18 500. Det var alltså en satsning för att ge status åt yrket. Det nya avtalet gör att en polis med sju-åtta år i yrket har samma lön som en aspirant. Vi är inte arga för att de får mer i lön utan för att våra löner är fel. Det här innebär också att en aspirants löneutveckling borde bli mycket låg. Det känns inte som om vi är värda något.
Många slutar
Poliserna är rädda för att deras dåliga löneutveckling gör att de med erfarenhet och ambitioner slutar inom yrket. Redan nu finns tendenser. Många söker sig också till andra polisdistrikt eftersom Gävleområdet ligger bland de lägsta på lönelistan.
- Kåren kommer att utarmas, befarar polismännen.

MONIQA SWÄLAS