Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlepolitiken i fokus på riksnivå – ska Kinberg Batra kopiera upplägget?

Ska allianspartierna på riksnivå göra som sina partikollegor i Gävle: lägga en gemensam budget som får stöd av främlingsfientliga SD och på så vis fälla regeringen?
Om det spekuleras det just nu för fullt på riksplanet.

Som Gefle Dagblad berättat ses alliansens maktövertagande i Gävle som ett politiskt experiment sanktionerat av den högsta M-ledningen. När GD intervjuade partisekreteraren Tomas Tobé från Gävle för ett par veckor sedan uteslöt han inte att modellen skulle bli verklighet på riksplanet redan innan mandatperioden är slut:

– Jag kan ju inte utesluta att vi lägger en gemensam alliansbudget, sa han, men förnekade att maktövertagandet i Gävle skulle vara ett experiment.

Läs mer: Efter maktskiftet i Gävle – M kan fälla regeringen med stöd av SD

Enligt opinionsmätningarna är alliansen nu större än de rödgröna och SD har lovat att stödja en alliansbudget i riksdagen. Det så kallade Gävleexperimentet är därför på allas läppar, och stadshuset får återkommande besök av journalister från olika riksmedier.

På lördagen intervjuas Tomas Tobé i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio om hur långt alliansen är beredd att gå för att få makten.

Frågan lyftes även i SVT:s Gomorron Sverige på fredagen:

– Nu pågår ju någonting som kanske får ses som lite experiment uppe i Gävle där man hade en röd ledning och nu har man en blå ledning och man har SD som passivt stödjer den blåa, sa Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör för Svenska Dagbladet och själv uppvuxen i Gävle.

Det Moderata ungdomsförbundet, MUF, har krävt att alliansen ska göra som i Gävle och fälla regeringen. Efter beskedet valde förbundets vice ordförande Bodil Sidén att lämna MUF i protest.

"Det innebär i klartext att både ta makten med hjälp av, och regera med stöd av, Sverigedemokraterna”, skrev hon i en debattartikel i Dagens Industri.

Det har efteråt spekulerats i om MUF:s krav var ett beställningsjobb från moderpartiet.

Även nyhetsmagasinet Fokus lyfter i det senaste numret upp Gävleexemplet där S förlorat makten efter nära 100 år. Partiledaren Anna Kinberg Batra, M, "har en strategi för att ta över regeringsmakten" och planerar "för attack", skriver tidningen.

Läs mer: Uppgifter: Maktövertagandet i Gävle – ett politiskt experiment

Läs mer: Kravet från MUF på alliansen: "Gör som i Gävle och fäll regeringen"

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!