Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlerestaurang prickas – ekonomin för dåligt skött

Restaurangbolaget som drivit Fullriggaren Skybar prickas av socialnämnden i Gävle.

Skälet är att RR Invest inte skött sin ekonomi.

Som GD berättat tidigare kommer bröderna Pether och Thomas Vesterinen och deras kompanjon Magnus Högström att driva Skybaren framöver.

Läs mer: Här är kända Gävlekrögarnas plan för Skybaren i Fullriggaren

De tar över efter RR Invest med Vahed Taghavi som huvudman som haft svårt att klara lönsamheten.

Redan hösten 2014 sålde bolaget den tillhörande restaurangen på bottenplan i hopp om att få ordning på ekonomin. RR Invest hade då dragit på sig skatteskulder som gått vidare till kronofogdemyndigheten.

I november 2014 förlorade bolaget sitt F-skattebevis och Skatteverket lämnade in en konkursansökan. Men RR Invest lyckades resa sig i sista ronden och hade två månader senare inga skatteskulder kvar. Skatteverket återkallade konkursansökan och lovade att bolaget skulle få tillbaka skattebeviset så snart de ansökte.

Socialtjänst Gävles alkoholhandläggare tillsatte en utredning och kunde under våren konstatera att bolaget även hade skulder hos Gävle kommun och Gästrike Renhållare. Ett stort antal enskilda mål fanns då registrerade hos kronofogden.

Revisorn konstaterar också i senaste årsrapporten att de löpande avstämningarna av bokföringen varit bristfälliga och att lönerna inte tycks ha redovisats på rätt sätt. Han avrådde årsstämman att fastställa både resultat- och balansräkning.

Socialnämnden har nu beslutat att tilldela RR Invest en erinran på grund av ekonomisk misskötsamhet. För att få ett serveringstillstånd krävs nämligen att näringsidkare gör rätt för sig genom att betala skatter och avgifter i rätt tid.

Men erinran är i praktiken betydelselös eftersom RR Invest självmant valde att återkalla sitt alkoholtillstånd från och med den första september i år.

GD har sökt vd:n Vahed Taghavi för en kommentar men inte lyckats nå honom.

Läs även: Följ hela artikelserien här