Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävles cykelsatsning blir Afrikaexport

GÄVLE
Gävles satsning på lånecyklar kan komma att spridas till Sydafrika. Cyklarna har nämligen väckt intresse hos en grupp besökare från Buffalo City, Gävles nya vänort i Afrika.

Annons
Tio personer från Buffalo City besöker den här veckan Gävle som ett led i ett Sida-stött utbytesprogram. Fyra av dem är kommunalt anställda med ansvar för gator och vägar.
De har fått information om hur Gävle jobbar med allt från trafiksäkerhet underhåll av grusvägar. Eftersom det är ont om den sortens vägar i området gjordes grusvägsstudierna i Bollnästrakten.
- Vi har också talat gatuunderhåll med våra besökare. Vi kan tekniken även om vi inte har just några pengar till detta, säger gatu- och parkchef Malte Burwick.

Äger vägen
Han konstaterar att sydafrikanerna har oerhört mycket att lära på vägtrafikområdet. Det gäller inte minst trafiksäkerhet. "Där äger bilförarna vägen och man vill inte höra talas om hastighetsgränser."
En av vägdelegaterna från Buffalo City, Michael Kridiotis, ägnade en del av veckan att studera Gävles satsning på cykeltrafik.
- Jag är imponerad. Gävle är en av de bästa cykelstäder jag sett, sa han efter en tur längs en del av Gävles 20 mil cykelbanor tillsammans med cykelgeneralen Åke Ståhlspets.
Kridiotis fick tillgång till en av stadens hundra lånecyklar efter ankomsten i helgen. Och han tog en tur ända ut till Bönan.
- Den är fartbegränsad och ger god motion. Jag gillar den, säger han med ett brett leende när GD frågar om hur han upplever den udda trampmaskinen.
I Sydafrika använder få cykeln till att ta sig till jobbet eller skolan. Däremot cyklar väldigt många som sport och rekreation. Till dem hör Michael Kridiotis.
- Jag har hjälm också när jag cyklar hemma.

Blir skjutsade
I Sverige cyklar allt färre barn till skolan. Fler än någonsin blir i stället skjutsade och hämtade av föräldrarna. Så är det också i Buffalo City, åtminstone i de områden där folk har råd med bil.
Kridiotis tänker försöka ta upp Gävles recept att få fler barn att cykla till och från skolangenom att bokföra alla cykelmil eleverna i en skola gör. Ett sådant projekt i Hagaströms skola gav väldigt gott resultat.
Kanske leder Kridiotis i Gävle till att skolbarn i Buffalo City får tillgång till lånecyklar av Gävles modell. Dock knappast med reklam för Gefle Dagblad på hjulen.
OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se