Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävles cyklister struntar i hjälmen

Det är lite si och så med säkerhetstänkandet bland länets cyklister. I en undersökning NTF har låtit göra för Gävle kommun visar det sig att bara 20 procent av cyklisterna i Gävleborg använder hjälm.

Annons

Genom att räkna huvuden längs fyra cykelstråk i Gävle har Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande kommit fram till att bara 20 procent av Gävles cyklister använder hjälm. Siffran till trots så handlar det om en liten förbättring jämfört med året innan då bara 19 procent använde hjälm.
Enligt NTF så är det männen som bättrat sig och i högre utsträckning använder hjälm.
I jämförelse med landet i stort ligger Gävleborg under genomsnittet på 23 procent.
– Det är mycket en attitydfråga och ju fler som använder hjälm desto mer socialt accepterat blir det, säger Christoffer von Bothmer på NTV Gävleborg.
Christoffer har också en teori om att hjälmanvändande går hand i hand med vilka avstånd man cyklar.
– I Stockholm har 70 procent av alla cyklister hjälm och kanske är det så att folk som använder cykeln för att pendla långt är mer medvetna om risker. Men en olycka kan inträffa när som helst. Till och med när man åker runt hörnet för att handla.