Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävles egen ’Forrest Gump’ om varför man frivillig springer 100 km: ”Det är en häftig känsla”

Artikel 6 av 9
SM-veckan sommar 2016
Visa alla artiklar

Under SM-veckans sista dag väntar ett riktigt kraftprov när friidrottsgrenen 100 km ska avgöras. Och en som står på startlinjen 08:00 är Gävlesonen Elov Olsson som tävlar för Ockelbo SK.

Annons

Man skulle kunna säga att Ockelbo SKs Elov Olsson är Gävles svar på ’Forrest Gump’ (filmkaraktären som sprang och sprang och sprang). Åtminstone när man hör honom berätta om vad han gjort de senaste åren. Allt från ”ynka” lopp på åtta mil till ett riktigt kraftprov där han sprang 25 mil på 24 timmar på en 239 meter lång bana inomhus i Växjö.

– Det var en häftig utmaning som jag ville prova på och det loppet låg bra i tiden. Men att springa på bana är väl inte optimalt kanske, säger han själv när jag träffar honom dagen innan han ska springa 50 varv á 2000 meter på bana i Norrköping, vilket blir 100 km.

– Nu är jag van eftersom jag sprungit ganska många sådana här lopp.

Men hur förbereder du dig mentalt för att klara det?

– Man kommer in i det och när man gör det känns det enkelt, sen mot slutet blir det väl lite tyngre.

Inför SM-distansen 100 km har Elov förberett sig genom att springa Stockholm Maraton där han kom i mål som åttonde svensk och 18:e löpare totalt på tiden 2:33:30. Ett par veckor efter det tog han sig sedan vidare till Öland för att springa ett träningslopp på fem mil.

– Det blir ju så, ska man springa långlopp måste man ha lite mil i benen. Jag tränar året runt, hela tiden i stort sett.

Under SM-veckan i Norrköping är Elov som nämnt med och tävlar på distansen 100 km som avgörs under onsdagen. Målet är att ta sig i mål på omkring 6 timmar och 40 minuter, men även 6 timmar och 55 minuter är okej.

– Ja, 6:55 har jag hört att jag bör springa om jag ska ta en plats i landslaget vilket också är ett av mina mål.

Loppet börjar redan klockan 08, hur ser dina morgonrutiner ut då?

– När det börjar så tidigt vill jag äta frukost vid 05 och senbara ta det lugnt på hotellrummet tills det är dags att bege sig till starten.

På frågan om hur det kommer sig att man börjar med ultralöpning menar Elov att han inte riktigt vet varför det blev så, men att han provade att springa ett maraton i fjällen och efter det har det eskalerat.

– Sen såg jag att det gick ett åttamilslopp i Täby som jag anmälde mig till och där tog jag inte ut mig, så efter det har det fortsatt. Jag har bland annat varit på Gran Canaria och sprungit i berg, säger han och fortsätter:

– Efter det dubbade jag loppet i Täby och körde 16 mil vilket gick väldigt bra. Avslutade det året med 24 timmars i Växjö vilket gav mig en biljett till VM. Framgången har taggat mig, det året sprang jag totalt sju långlopp.

Under en vanlig träningsvecka försöker Elov hinna med så många pass som möjligt och ibland innebär det två pass om dagen. När han känner sig riktigt pigg kör han även transportlöpning mellan jobbet i Ockelbo och hemmet i Gävle.

– Det är 45 kilometer och det gör jag ibland men inte alltför ofta, skrattar han.

– Sedan kör jag lite intervallpass och på helgerna blir det oftast långpass.

Fyra snabba med ultralöparen Elov Olsson:

Bana eller skogs/terränglöpning?

– Absolut terräng, det är mer avkopplande och skönt.

Uppför eller nedför?

– Haha, nedför! Jag är bra på nedförsbackar.

Till frukost, havregrynsgröt eller müsli?

– Smoothie. Jag gillar det och det det är bra. Försöker dessutom att inte äta så mycket kolhydrater till frukost.

Tävla eller träna?

– Det är roligt med tävlingar, men det beror på lite… Vissa träningspass är juriktigt roliga men det är mer upplevelse i tävlingar.