Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles kulturliv går mot blått

KOMMENTAR: Kulturredaktör Kristian Ekenberg om att även kulturlivet står inför ett maktskifte.

Annons

En fråga som ställs, men som inte borde behöva ställas, är vad som händer nu med fristadskonstnären som Gävle ska ta emot. Nya förutsättningar gäller även i kulturpolitiken efter årsskiftet, när Alliansen tar över styret.

Det är SR:s ”Kulturnytt” som konstaterar att ingenting sägs om fristadssystemet i budgetförslaget. Låt oss tolka det som att Moderaterna har kommit på bättre tankar. Dessutom har övriga partier i Alliansen varit för att Gävle ska ansluta sig till fristadssystemet.

LÄS MER: Här skrivs fristadsavtalet under

Avtalet är undertecknat. Jag var själv på plats i Silvanum och bevittnade underskriften. Om det blev livat i kulturvärlden efter att Moderaterna drog frågan till en rättslig prövning, är det ingenting mot vad som väntar om beslutet nu rivs upp.

Däremot kan förändringar mer i skymundan vänta det offentligt finansierade kulturlivet. Ett checksystem för medborgare att använda inom kultur- och fritid nämns. Om biblioteksfrågan skriver de att ”omvärldsspaning, behovsanalys och ekonomiska grundkalkyler måste framtas”.

Med Alliansen vid makten hamnar frågan om Gävle Symfoniorkesters framtida finansiering i ett hårdare ljus. Inför valet underströk partierna i Alliansen att en bredare finansiering för orkestern är önskvärd, något som nämns i de tre scenarion som det skissas på i den utredning om orkestern som har gjorts.

Ett missnöje kring Konstcentrums verksamhet framfördes också av flera Alliansföreträdare inför valet. Men det är en helt annan sak att i opposition ha åsikter än att själv ta de tuffa besluten.

Annons