Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävles rop på hjälp

GÄVLEGävle har förlorat 2000 arbetstillfällen på ett år och behöver hjälp av regeringen för att situationen inte ska bli ännu värre.

Annons
Det var budskapet när kommunalrådet Mats Ågren träffade Ulrica Messing i tisdags.
Ministern fick ta emot en skrivelse där Gävles svåra situation beskrivs, och lovade ta tag i ärendet.
I skrivelsen till regeringen konstateras att mycket av Gävles tillväxt och styrka hänger på Ericsson, högskolan, infrastrukturen och lantmäteriverket.
Ericsson går dåligt och har i omgångar avskedat flera hundra personer det senaste året. Så sent som i förra veckan varslades ytterligare 200 personer.
Högskolan stimulerar näringslivet, men behöver själv stimulans för att fortsätta vara ett växthus för företagande.
Infrastrukturen, främst hamnen, behöver ett ordentligt ekonomiskt tillskott för att kunna utnyttjas ännu bättre.

Motor för regionen
Samma gäller för lantmäteriet som enligt skrivelsen behöver resurser till sin GIS-verksamhet.
- Vårt krav är därför att regeringen utfomar kraftiga stödåtgärder. Går det bra för Gävle tror vi att det går bra för hela regionen, sammanfattade Mats Ågren, innan han överräckte skrivelsen till Ulrica Messing med orden:
- Med en förhoppning om en massa positiva utfall.

Messing instämde
Ulrica Messing höll med om det mesta i skrivelsen, och ville fästa extra tyngd vid att länsarbetsnämnden i Gävleborg måste få bättre förutsättningar för att hantera arbetsmarknaden, och förebygga arbetslöshet.
- Det är klart att jag delar den oro som många enskilda personer känner nu. Gävle kommun är motorn i hela vårt län, och en av endast tre kommuner norr om Uppsala som faktiskt ökar (i tillväxt). Vi måste stärka och stötta Gävle att fortsätta vara den motorn, säger Ulrica Messing och fortsätter:
- Jag ska boka tid med länsarbetsnämnden och gå igenom vad vi kan göra för att underlätta för dem.
Samtidigt såg hon Ericsson som en stor tillgång för Gävle. Trots vad som hänt den senaste tiden.
- Ericsson i Gävle är ju en av landets modernaste anläggningar. Vänder det för Ericsson så vänder det för Gävle, säger hon.
MAGNUS LUNDQVIST