Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävles unga är ett föredöme i sitt mod att tänka framåt

Vecka 12 deltog vi från IKEM vid Hållbarhetsveckan i Gävle. På Stadsbiblioteket hölls en utställning om hållbar kemi, där vi bland annat berättade om hur nya innovationer inom kemiindustrin kan spela en viktig roll i det fortsatta arbetet med miljö- och hållbarhetsfrågor, skriver Nils Hannerz och Louise Fornander.

Vi besökte också workshopen om hållbarhet och det goda livet 2030 där gymnasieelever diskuterade och visade upp konkreta modeller och planer för framtiden. Gävles unga är ett föredöme i sitt mod att tänka framåt och ha en helhetssyn, något vi alla borde ta till oss av framöver.

En av de innovationer vi jobbar med för en bättre framtid är utvecklingen mot mer biomassa. Råvaror från skogen kan bli till nya biobaserade kemikalier som sedan kan användas ibland annat till lim, färg, bränslen, i bilindustri och skönhetsvård.

Här har Gävleborg en stor möjlighet som ett skogstätt län med tillgång till både hamnar och spetskompetens. Om biomassa kan bli en mer dominerande råvara i de produkter som idag framställs från olja har vi tagit ytterligare ett stort steg mot målet med mer förnybara råvaror och en mindre mängd fossila. Ett exempel på den här typen av verksamhet finns i här i Gävleborg i Sandarne, där ligger världens största destillationsverk för råtallolja som gör kemiska produkter för hela världen baserat på skogsråvaror

För att fortsätta hjälpa den framtida utvecklingen krävs dock att vi inte tappar fart. På lokal nivå är det viktigt att kommunikation och transporter fungerar bra, här är ett dubbelspår för järnvägen exempel på ett viktigt behov. Goda kontakter med omvärlden behövs för att investeringar ska löna sig i mer produktion lokalt. Kommunen har en plan för 2030 som är under arbete. I industrin tycker vi det är bra att arbetet fortgår och att invånarnas och näringslivets perspektiv har tagits i beaktande.

Det finns även andra hinder nationellt och inom EU. Vid förädling av biomassa i dag är det flera regelverk som krockar. Lagar och regler är inte långsiktiga och de löper ibland ut inom ett par år när stora investeringar behöver lång förutsägbarhet. Frågan behöver generellt ett tydligare helhetsgrepp för att fler ska vilja investera i vårt land och bidra till omställningen till ett hållbart samhälle.

Det framgick tydligt under hållbarhetsveckan att arbetet för en hållbar framtid är global. De innovationer och teknologier som kan hjälpa oss ur ett fossilberoende måste användas globalt.

Svensk industri måste blicka framåt och leta efter lösningar som kan bli konkurrenskraftiga även utanför våra gränser. Därför kommer vi fortsätta jobba för vår konkurrenskraft här på hemmafronten i Gävleborg, såväl som med en övergripande svensk strategi för hela landet. En del i det arbetet är att fortsätta samtal likt det vi hade på stadsbiblioteket. För en svensk bioekonomi som håller ihop och kan exporteras vidare ut i världen, och för ett Gävleborg som ska kunna fortsätta vara en del av den utvecklingen.

Nils Hannerz

forsknings och innovationschef, IKEM – Innovations och Kemiföretagen

Louise Fornander

kemikalieexpert, IKEM

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel