Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävles unga ville prata jobb

Jobben var det självklara ämnet när ungdomsförbunden i går hade paneldebatt på Berggrenska gården. Ett 80-tal unga hade kommit dit för att lyssna – och kanske få lite hjälp på traven inför valet om en knapp månad.

– Men det är många påhopp mellan blocken, konstaterade Ellinor Eriksson, 22.

På plats i panelen fanns ungdomsrepresentanter för alla politiska partier i riksdagen. Precis som på nationell nivå var de uppdelade i två block som turades om att göra mos av varandras argument för hur ungdomsarbetslösheten ska minska i Gästrikland. Även LO, företagare och förstagångsväljare satt med i panelen.

Huvudfokus låg på frågor som lärlingsplatser, lagen om anställningsskydd och om det är okej att som ung acceptera en lägre lön för att få in en fot på arbetsmarknaden.

– Sverige har en av de högsta minimilönerna i världen. Därför vill alliansen ha lärlingsplatser där unga får jobba för lite lägre lön för att lättare få jobb, sa Matilda Sundquist Boox från Liberala Ungdomsförbundet.

– Folkpartiledaren Jan Björklund har föreslagit att unga ska ha hälften av sin lön, men hur ska vi då ha råd att leva? Det ska löna sig att jobba och vi ska ha trygga villkor, kontrade Rafael Czeszejko, Ung Vänster.

Ellinor Eriksson följde debatten med intresse men tyckte att det ibland blev lite väl mycket pajkastning mellan de båda blocken.

– Det är inte så mycket fokus på de egentliga förslagen och på det ideologiska, sa hon.

Men hon har ändå bestämt sig för hur hon ska rösta i valet den 19 september.

– Det blir Socialdemokraterna eftersom jag tycker att klyftorna har ökat med alliansen, sa hon.

Ellinor Eriksson är själv engagerad inom Socialdemokraterna och står på åttonde plats på partiets riksdagslista.

En som ännu inte riktigt hade bestämt sig var Berivan Koyuncu, 19. Hon är arbetslös och tycker jobbfrågan är den viktigaste.

– Jag hoppas att den här debatten ska göra det lite enklare att välja. Jag står nog mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, sa hon.

Paneldebatten var en del av projektet ”Släpp in framtiden” som arrangeras av Svenskt Näringsliv, LO, TCO och Arbetarbladet.