Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleskandalerna

blev 1996 ett riksbekant begrepp efter en rad avslöjanden i medierna, främst om ledande politikers och tjänstemäns handhavande av kontokort för representation. Avslöjandena kom efter den så kallade Sahlin-affären och liknande händelser i Motala kommun. Gävleskandalerna fick en symbolisk betydelse i den nationella debatten om moral och etik. Ändå rörde avslöjandena formellt sett inte Gävle kommun, men flera av Gävles politiker var involverade.
I februari 1994 blev det känt att kommunalrådet Håkan Vestlund, ledamot av socialdemokraternas partistyrelse, under 1993 hade besökt svartklubben Piraya i Gävle. Debatten om detta ebbade ut, men händelsen belastade Vestlund och det politiska etablissemanget när andra avslöjanden kom drygt två år senare.
Då blev det känt att X-Trafiks VD och två politiker i styrelsen i samband med Svenska Lokaltrafikföreningens konferens i Bryssel besökt porrklubben Crazy Love och betalat notan på drygt 30.000 kronor med bolagets kreditkort. En kort tid senare avslöjades att direktören för Kommunförbundet Gävleborg förskingrat närmare en miljon kronor, bland annat genom hasardspel på restaurang Blå Grottan i Gävle.
Under hösten 1996 blev det känt att ABF i Gävle fått betala ordförandens nattklubbsbesök i Paris och Köpenhamn. Dessutom hade en ledande tjänsteman, driven av sitt eget intresse, köpt inspelad musik, bland annat CD-skivor, för cirka 500.000 kronor.
Därutöver kom under samma period spridda påståenden och en del medgivanden om porrklubbsbesök, alkoholutsvävningar och andra incidenter, till exempel i samband med Kommunförbundets studieresor till Leningrad och Milano.
Gävleskandalerna utmynnade i att ett tiotal politiker, däribland tre socialdemokratiska kommunalråd i Gävle, och ledande tjänstemän i bland annat Gävle, Bollnäs, Ovanåker, landstinget, X-Trafik, Kommunförbundet och ABF avgick eller avskedades från sina uppdrag och befattningar. De som avgick utöver Vestlund, som var ordförande i Kommunförbundet Gävleborg, var Sture Sandberg, ordförande i X-Trafik, och Lars Björklund, ordförande i ABF Gävle.
Den enda rent rättsliga följden av skandalerna var en fällande dom i Ljusdals tingsrätt där direktören i Kommunförbundet Gävleborg dömdes till två års fängelse och cirka en miljon kronor i skadestånd. Domen har överklagats.