Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlesmaker uppmärksammas av brittiska bikers på TV

Undrade ni vad det var för ståhej på gång vid Norra Rådmansgatan utanför smakbutiken "Gävligt Gott" under söndagen?

Det gjorde GD med och träffade Sarah Brophy som visade sig vara producent för programmet "The hairy bikers northern exposure" som sänds i den brittiska tv-kanalen BBC two.

– Vi spelar in ett matprogram här inne som går ut på att vi åker runt i länderna kring Baltikum på motorcyklar och testar den lokala maten och delikatesserna, berättar Sarah Brophy.

"The hairy bikers" utgörs av britterna David Myers och Simon "Si" King som spelat in flera säsonger med olika matvinklar som lockat miljontals tittare.

TV-inspelningar är seriösa grejer så att komma in i lokalen för vidare efterforskningar var dessvärre inte ett alternativ. Men Sarah Brophy tog sig några minuter att berätta om satsningen.

– I Sverige lockar smörgåsbordet och i Gävle står strömmingen högt på menyn. I de norra trakterna blev det däremot en hel del renkött.

Innan Sverigeturnen gick motorcykelturen bland annat genom Ryssland och Baltikum.

– Gävle verkar vara ett trevligt ställe. Sedan fortsätter vi ned mot Stockholm och slutligen Gotland, säger Sarah Brophy.

Gävligt Gotts ägare Peter Ågren berättar efter inspelningen att producenterna var på plats redan i juni för att reka. Och de verkar uppenbarligen ha blivit nöjda med smakerna eftersom de nu återvänt med ett helt filmteam.

Gävligt Gotts koncept är mindre smårätter och på inspelningen serverades mycket från det vegetariska köket och proteiner.

– Bland annat från växtriket, bondens salsa, solrospesto, chiliröra, lokal lax och strömming, viltkött och nötkött. Vi jobbar mycket med vågade men balanserade smaker, berättar Peter Ågren.

Hur var reaktionerna?

– Det var nästan för mycket beröm! Du vet hur vi svenskar är. Först trodde jag att det var för att kameran var på men de fortsatte berömma maten även efter inspelningen!

Peter Ågren är inte helt säker på när programmet kommer att sändas.

– Men det får jag säkert veta senare. Det är ingen garanti att vi kommer med men eftersom de hoppade över massa andra orter så är det mycket möjligt att vi kommer med.

Han menar att det finns flera faktorer som sätter Gävle på smakkartan.

– Gävle har skogen, åkern, haven och lite vildmark. Här finns mycket lokala smaker och jag tycker att allt fler blivit bättre på att ta tillvara på dem.

Vad betyder uppmärksamheten för er och Gävle?

– För oss handlar det om att inspirera med vår mat och få fler att ta vara på de råvaror som finns här. Vi vill att flera ska våga visa att svensk är bäst. Om det dessutom får folk att hitta till Gävle är det ett plus, säger Peter Ågren.