Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävletjej spurtvann i O-ringen

Moa Enmark sprang inte bara till sig segern i damelitens 18-årsklass med sitt segerryck in mot sista kontrollen.

Hon skrev även in sig i Gästriklands orienteringshistoria – och visade samtidigt att hon dessutom är framtiden.

– Nu är jag tillbaka, nu börjar det, säger Moa.

Att Gästrikland inte har kammat hem särskilt många elitsegrar i O-ringen hittar ni i faktalådan härintill. Att Gävle OK a-l-d-r-i-g har haft en elitsegrare är också kalla fakta, och den stora klubben har visserligen en damseger i Tiomila och något JSM-guld på sin Hall of Fame – men inte särskilt mer.

Moa Enmark ändrade lite på det, när hon exploderade i slutet av 2011 års O-ringen.

Vi tar det från början, och genom loppet. Moa gick, efter en vecka med två etappsegrar, ut som tvåa – fem sekunder från ledaren Lisa Risby. Sedan jagade ytterligare ett koppel löpare.

Det blev också så dramatiskt det kunde bli.

– Jag och Lisa var ju tidigt tillsammans, men bommade redan på andra kontrollen. Då kom först Frida (Sandberg, slutlig fyra), ikapp och efter ett tag även finskan (Sanna Kivelä, som kom att bli den sista utmanaren)

– Sedan hängde vi ihop rätt mycket, men Frida försvann på ett eget vägval på en långsträcka och jag var lite orolig för att hon hade stuckit ifrån oss. Men vid förvarningen var vi tre tillsammans, och då hörde jag speakern säga att vi var i ledningen.

Avgörandet kom vid den näst sista kontrollen, och på den lättlöpta väg som sedan bar in i målområdet.

– Jag var inte först vid stämplingen, men kände mig pigg och tänkte – nu ska jag inte ge mig, berättar Moa. Så jag gav allt jag hade, fick ledningen – och kände sedan att jag hade superkoll på situationen. Ingen kunde ta mig.

Det blev alltså gasen i botten som avgjorde Moas succévecka – trots att det egentligen var handbromsen som var segerreceptet.

– När jag kom hit hade jag verkligen bestämt mig för att strunta i allt och alla, och bara springa i ett tempo där jag kunde orientera säkert. Jag vann ju första etappen med den taktiken, och under veckan har jag känt att hitta balansen mellan fart och orientering.

• Det där låter enkelt, men är svårt och är väl egentligen själva nyckeln i sporten?

– Visst, så är det. Och nu känns det jätteskönt. Nu vet jag att jag inte är helt värdelös.

• Inte direkt, va?

– Nej, jag har vunnit två saker. Dels segern i tävlingen, och dels självförtroendet hur jag ska agera därute.

I gårdagens tidning berättade vi att Moa skriver meddelanden till sig själv, som hon har sittande i hållaren för kontrolldefinitionerna. Vad var budskapet inför jaktstarten?

– Kartkontakt, Samma lugn – och Äg!

Moa Enmark har tidigare haft sjukdomsproblem, men övervunnit dessa och går på orienteringsgymnasiet i Sandviken. Hon är egentligen bara förstaårsjunior och har ett år kvar i D18, men följer en förebild på nära håll i utvecklingen. Juniorstjärnskottet Tove Alexandersson, som är reserv i VM-truppen.

– Hon har också gått ol-gymnasiet. Hon är grym, säger Moa. Jag har snackat lite med henne, och hon är en inspirationskälla. Kul att hon höll undan och vann damklassen.