Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleuppfinnare får pris - skapade robotskelett för äldre

Usman Haider från Gävle får Skapas utvecklingspris för 2016. Han är mannen bakom den omtalade uppfinningen Exoskeleton, en sorts konstgjort skelett som ska hjälpa personer med rörelsehinder.

Det var vid en ceremoni ledd av landshövding Per Bill på Gävle slott som Gävleinnovatören Usman Haider tilldelades Skapapriset. Prissumman är på 550 000 kronor.

Läs mer: Snart kan äldre få hjälp av robotar

Samtidigt delades utmärkelsen Framtidens innovatör ut. Den gick till 22-åriga Jesper Brinley från Kilafors för sin app "Whats Your Socials". Han får 75 000 kronor.

Länspristagarna går vidare till den nationella tävlingen med prisutdelning vid Skapa innovationsgala på Stockholmsmässan den 10 november.

Exoskeleton betyder yttre skelett och innovationen har utvecklats på Högskolan i Gävle i samarbete med andra universitet och företag i Europa. Det är ett hjälpmedel för äldre att kunna göra saker som att stå upp och ta promenader. Uppfinningen väntas komma att förbättra livskvaliteten för många och ge människor möjlighet till ett mer aktivt och oberoende liv.

- Jag ser att marknaden är mycket stor för den här produkten. Redan på utvecklingsstadiet väcker den stor uppmärksamhet runt om i världen inom hjälpmedelssegmentet, säger Ulrika Ebenhard, innovationsrådgivare på Almi, i ett pressmeddelande.

Skapas utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt innovatörer så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden.

Läs mer: Roboten är vår senaste (o)vän