Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleutställningen 1901

En industri- och slöjdutställning arrangerades i samband med att det 19:e allmänna lantbruksmötet hölls i Gävle sommaren 1901.
Utställningarna höll till på varsin sida om Valbogatan, där ett järnvägsspår lagts ut för transporter.
Lantbruksmötet hade huvudentré i hörnet Rådhusesplanaden-Valbogatan och sträckte sig till Skomakargatan och norrut. Där fanns djurstallar, och i paviljonger visades maskiner för jordbruk och mejeri, skogs- och trädgårdsskötsel, jakt och fiske och dess olika produkter.
Industri- och slöjdutställningen låg söder om Valbogatan mellan Norra Skeppargatan och Byggmästargatan till husraden norr om Staketgatan. Entrén låg i hörnet Valbogatan-Skeppargatan. I paviljonger visade Norrlandsföretag sina produkter. Där fanns bland andra Gävlebryggerierna som - liksom Gefle nykterhetsförening - hade servering. Gefle Glasbruk hade en mer än tio meter hög butelj byggd av ölflaskor med bottnarna utåt.
Dessutom fanns hallar för slöjd, maskiner och industriprodukter. Utställningsarkitekt var Sigge Cronstedt.
Under utställningsdagarna hölls sammankomster med förbund och föreningar, arrangerades idrottsfester, regattor, skyttetävlingar och en folkfest i Stadsträdgården. Mittemot utställningsområdet, öster om landsvägen norrut, låg Gefle utställningstivoli med cirkus, vaxkabinett, lappkaravan med mera. Utställningen, som besöktes av resande med extratåg, ångbåtar och hästdroskor, pågick i 65 dagar. Kungligheter som besökte utställningen var kung Oscar II, kronprins Gustav och prins Carl med hustru Ingeborg.
Inför utställningen fick Oskar Fyhrvall i uppdrag av John Rettig att sammanställa en bok om Gävle, "Bidrag till Gefle stads historia och beskrifning", länge ett standardverk. Gefle 1901, officiell handbok öfver utställningarne, jämte beskrivning öfver Gefle stad med omnejd samt resor till och från utställningarne; Pressklipp med mera i Gävle stadsarkiv; Andersson, T: Artikel i Gefle Dagblad 28 juli 1989.