Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävligt habil underhållning med Ett Gävla Liv

Ett Gävla Liv är ett måste för den som minns 80-talet som 80-talet oftast beskrivs - fast med lokalvinkelns sötma därtill.

LÄS MER: Rösta på hur du tyckte Ett Gävla Liv var och se vad publiken tyckte.

Jag tillhör den skara som lever med en daglig sorg över att inte ha fått vara med om 80-talet. I alla fall inte som tonåring eller vuxen. En snabb överblick över publiken inne på Ett Gävle Liv i Gävle inne på Gävle Teater avslöjar att de flesta nog tillhör denna lyckliga (?) skara.

Gävle under 80-talet, med utgångspunkt ur klubben Wictoria är grundbulten. Tonen sätts direkt då konfetti börjar regna över publiken till en houseversion av "I'm Coming Out" med Diana Ross. Diamond Dogs ledare Peter Englund guidar oss genom minnenas allé med en cynisk men hjärtlig bild av hur det kunde vara då. Vid sin sida har han Brynäs-damen Cecilia Ehrling, fyrfaldig vinnare av Let's Dance. En helt och hållet relevant sidekick då det är dans som står i fokus tillsammans med musik och humor.

Det är Diamond Dogs med dess dragshow som är själva kärnan i upplevelsen. Här övertygar Daniel Scarillo mest. I ett 80-talshit-medley gör han bland annat Janet Jacksons "Nasty" som i knippet av megahits framstår som obskyr. Då framgår det kanske hur välkända låtarna är. Hatten av för det numret som känns väldigt classy jämfört med Sabrinas "Boys (Summertime Love") som givetvis fokuserar på de omtalade brösten. Lite studentikos Chalmers-Kortegen varning, men sånt är ju också kul i lagom dos.

Uddans danstjejer ska ha en guldstjärna. Lite märkligt blir det kanske när de dansar lätt utmanande till Monica Törnell, som är kvällens första artist. En bjärt kontrast till Monica vars rekvisita är en kommunal tygkasse med hemorten Söderhamn tryckt på, en Ramlösa-pet-flaska och krycka. Hon för helt klart in ett välbehövligt allvar i showen, som annars är lika med maxad glättighet deluxe.

Anna Book framträder med musikbakgrunder till skillnad från Monica Törnell som har liveband. Lokala talangen Fanny Wallmo körar (och gör senare även ett bejublat solonummer med Noice). Det låter inte som att hon sjunger för full hals hela tiden. En lite för perfekt förinspelad sång tycks ligga därunder och nyinspelningen av The Nolans "Gotta Pull Myself Together" är en totalt olyssningsbar historia, publikmottagandet inte så extatiskt. Dock är Anna Book charmig förstås. Men jag kan inte begripa varför inte "Ge mig en chans" eller "Runt runt" från debutplattan "Killsnack" 1985, inte platsade i kväll . Det är ju dessa Sandelin/Ekman-produktioner som är de mest 80-taliga hon har åstadkommit.

Lili & Susie som avslutar kvällen får bättre gensvar. Här blir min tanke att jag hellre hade hört "Oh Mama" med den ursprungliga förinspelade musikbakgrunden. Så hade Anna Book kanske vuxit med liveband i stället. Jaja.

Total längd blir 2 timmar och 50 minuter minus paus på tjugo minuter. Det är mycket för pengarna men samtidigt i mesta laget. Jag är rätt mör efteråt. Kanske har det att göra med att jag varit frivilligt exponerad för mitt stora intresse: 80-talsdiscomusik, under så lång tid. Det gör i längden att man är sjukt less på de ständigt återkommande mainstream-hitsen. Har man ett mindre komplicerat förhållande till 80-talet bryr man sig troligen inte lika mycket.

Och ja, förutom musiken är det ju så mycket mer som händer. Nära på nakna karlar i ballongdansen. Samt publikdans, en exposé över typerna på Wictoria som syntharen och yuppien och modevisning. Extra allt. För att citera Sudden i Nile City. "Gävligt habil underhållning".

Nu var inte supermånga barn på plats (vilket nog var tur med tanke på ballongdansen), men som en introduktion till 80-talet fungerar Ett Gävla Liv i Gävle utmärkt. Den skulle också kunna visas för typ en australier som vill bekanta sig med vad svensk kommersiell pop hade att erbjuda på 80-talet - för även där är ett medley med. I morgon lördag är det dags igen.

TIDIGARE ARTIKEL: Ett Gävla Liv i Gävle i 80-talets tecken

Nils Palmeby 026-15 95 53 nils.palmeby@mittmedia.se