Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GD GRANSKAR: 12 folkbokförda i Timebutiken – därför bor Efrem och Abraham i en kiosk

Varför skriver sig folk i en kiosk?
Vi har träffat två Gävlebor som har adress Time-butiken på Drottninggatan, och låter Migrationsverket förklara hur systemet fungerar.

I en granskning som Gefle Dagblad har gjort har framkommit att tolv personer är folkbokförda i en servicebutik på Drottninggatan i Gävle.

Läs även: "Jag hjälper dem med en adress"

Vi har träffat två av dem för att höra vad det är som gör att de är skrivna i en butik.

– Jag kände inte någon här i Gävle och hade ingenstans att gå. Då gick jag in här och frågade de som arbetade här och fick då hjälp av dem, säger Efrem som kommer från Eritrea, och tidigare bodde på asylboendet i Gysinge.

Ett boende som drivs av Migrationsverket i Sandviken där Magnus Nordström är teamledare.

– Det där är ganska vanligt. De vill iväg från asylboendena så fort som möjligt, säger han.

Bakgrunden är en lagändring som genomfördes den 1 april i fjol, som gör det omöjligt att läsa på SFI eller få rätt till boendestöd så länge man är skriven på ett asylboende.

– Reglerna säger att du måste ha ett boende och ditt eget uppehälle. Syftet med lagändringen var just att få folk att vilja flytta ut i snabbare takt, säger han.

För Efrem var lösningen med att bli skriven på Time-butiken en tillfällig lösning. Nu bor han i en av Gavlegårdarnas lägenheter i Norrsundet.

Abraham Alem, 30 år från Eritrea, är också skriven i Time-butiken och har en liknande berättelse.

– Jag bodde hos Migrationsverket men hos dem finns ingen skola. Jag ville börja skolan, alltså SFI. Därför har jag skrivit mig här men jag bor hos kompisar, säger han och fortsätter:

– Jag bor inte bara hos en kompis utan jag bor en vecka hos en, sedan hos en annan och så vidare. Jag flyttar runt.

Den som har uppehållstillstånd och väljer att lämna asylboendet för att skriva sig någon annanstans har inte möjlighet att komma tillbaka. Listorna från Skatteverket uppdateras dagligen mot listan över boende.

– Skriver du dig på en annan adress har du inte längre rätt till boendeplatsen. Då upphör biståndet från Migrationsverket och de blir utskrivna ur våra system, säger Magnus Nordström.

Undantaget är om du ännu inte fått uppehållstillstånd.

– Är du fortfarande asylsökande och har skrivit dig hos en kompis, då kan du komma tillbaka till oss om det inte fungerar, säger Magnus Nordström.

Omsättningen på asylboendena är hög, många kommer och går dagligen. Därför kontrolleras listan över boende mot två olika system varje dag.

Brukar det diffa mycket?

– Ja, det kan det göra. Åt båda hållen. Att de har flyttat utan att säga till, eller tvärtom, säger Magnus Nordström.

För Abraham Alems del är det fortfarande boende hos kompisar som gäller.

– Jag står i kö och håller koll på Gavlegårdarnas hemsida. Har man tur kan man få en lägenhet med kort varsel. I sex månader har jag letat lägenhet, det är jättesvårt att hitta. Men jag har hopp om att snart hitta en, säger han.

En ensamstående asylsökande får en dagersättning på 24 kronor per dag på asylboendet. Är man folkbokförd i en kommun kan man skriva in sig på arbetsförmedlingen och får därmed rätt att läsa på SFI, samt söka försörjningsstöd hos socialkontoret.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!