Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GD granskar Humana: Boende nära att kvävas – oerfaren personal kunde inte hantera situationen

Vid flera tillfällen ska boende på Humana Södra Centralgatan inte ha fått sin medicin i rätt tid, och enligt en anmälan till Gävle kommun ska en allvarlig incident ha inträffat när oerfaren personal övervakade middagen.

Annons

Händelsen inträffade i slutet av juni. Enligt anmälan, som har lämnats in till kommunens medicinskt ansvarige sjuksköterska, MAS, ska en person i personalen ha varit ensam med en grupp äldre under middagen. Eftersom två av middagsdeltagarna behövde hjälp med matning blev situationen stressig, och en dement person fick hjälpa en annan med matningen. Allt slutade med att kvinnan som matades satte i halsen och höll på att kvävas, en situation som den anställda inte ska ha klarat av att hantera.

Gefle Dagblad har pratat med Betty Malmo som har anmält händelsen till Gävle kommun. Hon satt med under middagen eftersom hon var på äldreboendet för att hälsa på sin far.

– När jag såg att kvinnan hade satt i halsen sa jag till personen i personalen att göra något , men fick svaret "jag vet inte hur man gör". Då fick jag själv ingripa. Jag gav kvinnan några slag i ryggen tills hon fick tillbaka andan. När vi hade tillkallat mer personal sa en av dem som kom att de uppskurna bitarna på kvinnans tallrik var för stora för henne.

Enligt en mötesanteckning som GD har tagit del av utreds händelsen internt av Humana, men har ännu inte lett till någon Lex Maria-anmälan eller svar till Gävle kommuns MAS. Eva-Lotta Sandberg vid Humana vill av sekretesskäl inte kommentera händelsen närmare.

– Det jag kan säga är att den där beskrivningen inte stämmer överens med den information jag har fått. Vi registrerar och utreder alla avvikelser och hanterar dem med åtgärder och ändrade rutiner, och så sker även i det här fallet, säger hon.

Hittills har Humana Södra Centralgatan gjort en (1) Lex Maria-anmälan. Den rör en man med buksmärtor som efter fem dagars behandling för bukproblem försämrades akut och avled kort efter att han kommit in till sjukhus. Händelsen utreds enligt anmälan fortfarande internt hos Humana och det går ännu inte att säga om något fel har gjorts i vården av mannen.

Betty Malmo, har också flera gånger fått veta att hennes pappa inte har fått sin medicin i rätt tid. I ett mötesprotokoll framkommer att Humana ska se över sina rutiner på den fronten.

– Avvikelser inträffar i alla verksamheter. Det är alltid tråkigt när så sker, men vi drar lärdom för att förbättra oss. Men kan inte se att antalet medicinavvikelser på Södra Centralgatan skulle avvika på något anmärkningsvärt sätt mot motsvarande verksamheter, säger Eva-Lotta Sandberg.

Läs mer: Uppsägningar, sjukskrivningar och förseningar på Humanas äldreboende på Söder