Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GD hoppar av Lucia efter konflikt med Lions – 25-årig tradition bryts

Gefle Dagblad hoppar av som medarrangör av Gävle Lucia. Orsaken är, enligt chefredaktör Anna Gullberg, att GD och Lions har helt olika syn på hur Luciaarrangemanget ska genomföras.
– Jag ser det som principiellt viktigt att det ska vara öppet för alla oavsett kön att söka till tävlingen, tyvärr delas inte den synen av Lions, säger hon.

Gefle Dagblad har i 25 år haft ett samarbete med Lions kring Gävle Lucia.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Tidningen har bland annat medverkat i och marknadsfört framröstningen av årets Lucia. Men nu upphör detta.

– Vi bryter samarbetet eftersom vi funnit att vi och Lions ser helt olika på hur Luciaarrangemanget ska utvecklas. Den modernisering och förnyelse som vi ser som nödvändig har de inte helt velat ställa upp på, säger hon.

Läs även: Luciatåg ska få leva, inte frysas ned

Från GD:s sida tycker man att röstningsförfarandet spelat ut sin roll. Intresset för att rösta på Luciakandidaterna har minskat kraftigt på senare år. Det är också färre än tidigare som ansöker om att få vara med i Luciatävlingen.

– Intresset för hela arrangemanget har dalat trots omfattande marknadsföring, menar Anna Gullberg.

Inför fjolårets Lucia genomfördes efter krav från GD några ändringar i arrangemanget. Bland annat blev det öppet för alla, både kvinnor och män, att ansöka om att få bli Luciakandidat. Enligt Anna Gullberg har den förändringen inte mottagits väl inom Lions. Vid ett möte nyligen där fjolårets Luciaarrangemang utvärderades fick Anna Gullberg ta emot kritik för att hon i tidningen marknadsfört Lucia som ett arrangemang öppet för både manliga och kvinnliga deltagare. Hon anklagades för kontraktsbrott.

– Det står tydligt i avtalet att tävlingen ska vara öppen för alla. Tyvärr är det något man i Lions inte längre vill stå för. Eftersom det här är en så allvarlig och principiellt viktig fråga för mig ser jag det som omöjligt att vi kan fortsätta vårt samarbete, säger Anna Gullberg.

Bengtåke Johansson, ordförande i Luciakommittén i Lions, säger att han beklagar GD:s beslut att bryta samarbetet kring Gävles Lucia.

– Det är väldigt olyckligt. Vi har haft det här samarbetet i 25 år och det har fungerat bra, säger han.

Han säger att han är besviken och inte förstår vilka skäl GD har att bryta samarbetet.

– Vid det utvärderingsmöte vi nyligen hade diskuterade vi bland annat omröstningsförfarandet. Vi tog till oss GD:s synpunkter och skulle återkomma i mars med förslag på hur årets Lucia skulle arrangeras. Nu bryter GD samarbetet med oss redan nu innan vi haft en chans att göra några förändringar. Det förvånar mig, säger Bengtåke Johansson.

Läs även: Premium: Luciafiranden i Gästrikland genom tiderna

När det gäller möjligheten att delta för både kvinnor och män säger Bengtåke Johansson att man varit överens med GD om att den ordningen ska gälla. Det står i avtalet och något kontraktsbrott har inte förekommit.

– Det var ett olyckligt uttalande från oss vid mötet, säger han.

Däremot menar han att det musikaliskt skulle vara svårt att få Luciakören att låta bra om den hade manliga inslag.

– För att få en välklingande kör krävs det att det finns ett visst antal altar, ett visst antal sopraner och så vidare. I praktiken vill vi helst bara ha tjejer.

Blir det någon Lucia i Lions regi i Gävle i år?

– Ja, det är klart. Men under vilka former det ska genomföras får vi se. Det måste vi fundera mer över.

Läs även: Nu kan vem som helst bli Lucia och fokus flyttas till välgörenhet

Läs även: Hon blir Gävles Lucia 2015