Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GD:s artiklar om moskén polisanmälda

Gefle Dagblads artiklar om Gävle moské har blivit polisanmälda för förtal.
Ärendet registrerades hos justitiekanslern under fredagen.

Det är artiklarna om att Gävles imam Abo Raad ska ha varit ansvarig för sidan muslim.se som anmälts. Eftersom misstanken gäller förtal så är det justitiekanslern som är ensam åklagare i allt som gäller yttrande- och tryckfrihetsbrott.

– Imamen har polisanmält GD för förtal för en publicering vi gjorde i början av juli. Gefle Dagblad avslöjade då att Gävleimamen varit ansvarig för muslim.se, en sajt där man bland annat kunde läsa att straffet för homosexualitet är döden. GD försökte självklart få imamens kommentar till detta, men trots upprepade kontakter från GD:s redaktion till olika personer i hans närhet avböjde han denna möjlighet, säger Anna Gullberg, chefredaktör och ansvarig utgivare.

– På muslim.se stod uttalat att imamen tillsammans med en imam från Göteborg hade ansvaret för vad som stod på sidan, information som vi också publicerat i en skärmdump på gd.se. Att imamen själv nu i en intervju med Arbetarbladet påstår att han inte hade ansvaret gör honom knappast ansvarsfri. Vi har mycket gott underlag för vår publicering. Jag välkomnar att JK tittar på detta, säger Anna Gullberg.

Det blir nu upp till JK att fatta beslut om en förundersökning ska inledas eller inte. Ett sådant beslut kommer troligen att tas inom några dagar.