Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GD:s chefredaktör Anna Gullberg nominerad till Stora Journalistpriset

Stora Journalistpriset fyller 50 år. För att fira jubileet instiftar Bonniers en ny kategori: Årets röst. Det är i den som Anna Gullberg blivit nominerad.

Annons

– Jag är glad och överraskad. Det är i fint sällskap av fantastiska journalister som Magda Gad och Niklas Orrenius, som verkligen är unika röster som gjort storartade insatser. Jag har ju inte berättat något, det har GD:s reportar gjort. I synnerhet Johan Järvestad som gjort granskningen av Gävle moské, men i min roll som chefredaktör har jag möjliggjort viktiga publiceringar och försökt driva debatt om både hot och hat mot journalister och hotet mot lokaljournalistiken, säger Anna Gullberg.

Se Ann Hedenmo intervjua Anna Gullberg om mordhotet efter moskégranskningen:

Årets röst tilldelas ”den som med egensinne gjort avtryck i journalistiken under året”

Juryn har fastnat för Anna Gullbergs mod i bland annat granskningen av Gävle Moské, en rapportering som bland annat ledde fram till både hon personligen och redaktionen fick emotta olika former av hot.

Juryns motivering: "För att hon som chefredaktör för Gefle Dagblad i en polariserad tid med en tydlig stämma står till försvar för den lokala journalistikens särställning."

Något som Anna Gullberg vid nomineringsceremonin på Nedre Manilla vid lunchtid på tisdagen pratade om. Och underströk att tidningen inte viker sig för hot.

– Yttrandefriheten och pressfriheten firar 250 år i år och det är nog inte en slump att juryn för Stora Journalistpriset lyfter vikten av att våga publicera. Jag känner mig mycket hedrad av nomineringen, säger Anna Gullberg.

Mer om det nya priset:

Pristagaren kan exempelvis vara en intervjuare med en unik ton, en krönikör som gång på gång satt fart på debatten eller den pod som parallellt med den traditionella medieindustrin gjort ett starkt avtryck och eko, skriver juryn i sin förklaring till vem som kan bli aktuell som pristagare i den nya kategorin.

– Det är rätt tillfälle att införa en ny kategori när Stora Journalistpriset 50-årsjubilerar. Med Årets Röst utvecklas och breddas Sveriges finaste journalistpris. Nu får juryn en chans att belöna unika röster. Bara det är skickligt utförd journalistik, säger juryns verkställande ledamot Stefan Mehr i ett pressmeddelande.

Stora Journalistpriset har förändrats genom åren, så även kategorierna. Från att från början ha dominerats av världshändelser och internationell rapportering (priset instiftades och delades ut första gången 1966 under brinnande Vietnamkrig), har man de senaste åren delat ut pris i kategorierna Årets berättare, Årets förnyare och Årets avslöjande samt det Lukas Bonniers stora pris som närmast kan sägas vara ”för lång och trogen tjänst”.