Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GD:s chefredaktör dödshotad av nära släkting till Gävleimamen: "Ett direkt hot mot pressfriheten"

Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg har hotats till livet av en nära släkting till Gävlemoskéns imam Abo Raad. Hoten framfördes i ett telefonsamtal med en polischef.
– Det här är ett direkt hot mot pressfriheten. Hoten har ett uppenbart samband med de publiceringar som Gefle Dagblad gjort, säger Anna Gullberg.

Chatta med oss på redaktionen om händelsen.

Det var för några veckor sedan som Abo Raads nära släkting uttalade dödshoten mot Anna Gullberg. Hoten ska ha bestått i att släktingen vid minst två tillfällen under ett telefonsamtal sagt att Gullberg ska dödas eller skadas.

Polischefen som tog emot samtalet upprättade en anmälan om olaga hot.

Gefle Dagblad har i en lång serie artiklar granskat ledningen för Gävles moské och deras kopplingar till radikal islamism.

Läs mer: Gävles moské vill sprida extrem tolkning av islam

I slutet på februari avslöjades att styrelsemedlemmen Ali Al Ganas laddat upp bilder på terrororganisationen IS flagga på sitt instagramkonto. I anslutning till bilderna stod bland annat: "Vi muslimer älskar, ärar och höjer denna flagga".

Två dagar efter att GD publicerat uppgifterna framfördes dödshotet, riktat personligen mot tidningens chefredaktör och ansvariga utgivare Anna Gullberg.

– Hoten mot mig har framförts i samtal med en polis, och kan direkt kopplas till de publiceringar som vi gjort kring Gävle moské. Personen som hotar befinner sig i ledarens omedelbara närhet.  

– Vi fortsätter att granska och låter oss självklart inte stoppas. En förundersökning har inletts. Jag hoppas att rättsväsendet kan klargöra att den här typen av hot mot medier inte är något som samhället accepterar, säger Anna Gullberg.

Läs mer: Delade IS-propaganda på instagram

Polisen är än så länge förtegen gällande den pågående utredningen. Förundersökningssektretess råder och det förundersökningsledare Börje Hjelm kan inte säga mycket mer än att imamens nära släkting är skäligen misstänkt – den lägre misstankegraden – för olaga hot.

– Personen är hörd för en vecka sedan ungefär och nu tittar vi närmare på om vi ska gå vidare med det här till åklagare eller inte.

Hur ställer sig den misstänkta personen till anklagelserna?

– Som jag förstått det som vill han inte kännas vid att han ska ha utsatt någon för något hot.

Enligt polisen kommer kompletterande förhör att hållas.

I egenskap av chefredaktör och ansvarig utgivare för en tidning är Anna Gullberg en representant för det fria ordet. Enligt Gävleborgspolisens presstalesperson Mikael Hedström ser rättsapparaten allvarligare på fall där personer i den eller andra positioner "i samhällsstrukturen" hotas. Beviskraven är dock alltid desamma och när ett hot framförs via en tredje person kan det göra fallet mer komplicerat.

– Olaga hot är svårt. Om du och jag står på gatan och det finns vittnen och jag uppenbart uttalar ett hot, då är det inga svårigheter. Problemet är när ett hot uttalas till en annan person, även om det är en polisman, då kan det vara besvärligare att styrka brottet och uppsåtet, säger Mikael Hedström.

Anna Gullberg:

– Vi fyller en viktig roll i lokalsamhället och GD:s journalister har ett utsatt och tufft jobb. Den lokala journalistiken är satt under mycket stark press idag. Hot och hat blir allt vanligare och är ett stort arbetsmiljöproblem dagligen för många journalister, inte minst i sociala medier. Den här typen av personligt riktade hot hoppas jag att polisen tar på största allvar.

Hoten drabbar även muslimer, menar Anna Gullberg.

– Jag oroar mig också för att muslimer i allmänhet ska drabbas av missaktning, eller riskera att vidhäftas de extrema åsikter som Gefle Dagblad i sin granskning har kunnat koppla till vad som är en mindre grupp inom Gävle Islamiska Centers ledning och kretsen närmast imamen.

Kort efter att GD:s granskning av Gävlemoskén inleddes i höstas meddelade polisen att ett bombhot riktats mot tidningen. Någon skulle ha ringt till polisen och i ett samtal om GD:s publiceringar nämnt en bomb. Brottsrubriceringen ändrades senare till falskt larm.

Gefle Dagblads granskning av den islamistiska extremismen i Gävle:

Juni 2015: Kanadensaren Said Rageah predikade i Gävle moské. Han hade då tidigare predikat om att kvinnan inte ska få lämna hemmet förutom i undantagsfall.

Juli 2015: Abo Raad står ansvarig för innehållet på en hemsida som bland annat uppmanar muslimer att inte integrera sig i det svenska samhället.

September 2015: Gävle moské vill sprida den extremaste formen av islam som bland annat innebär avskaffandet av demokrati, ta bort kvinnans rättigheter, införande av sharialagar samt dödsstraff på homosexuella.

Även artiklar om att Gävleimamen Abo Raad pekats ut som den militanta islamismens religiösa ledare i Sverige samt att en moskéföreträdare drömmer om att få använda ett IS-pass .

Oktober 2015: Två unga män umgicks i Gävle moské innan de reste till Syrien för att kriga med terroristgrupper .

December 2015: Terroristfinansiär kopplas till grundandet av Gävle moské. Salafistisk stiftelse i Qatar finansierade köpet av Gävle moskés lokaler.

Februari 2016: Styrelsemedlem i Gävle moské delade IS-propaganda på sin instagram.