Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GD:s reporter prisas för granskning av medier

GD:s reporter Johan Järvestad får liberala Nya stiftelsen Gefle Dagblads Klara Lindh-stipendium.
– En mycket stor ära att få just det här stipendiet, säger han.

Reportaget handlade om ett familjehem där föräldrarna felaktigt hängdes ut som alkoholister i media.

– Jag tänkte inte så mycket på att det var en granskning av andra medier. Mitt fokus var den här familjen. Men det är extremt viktigt att medier granskas. Jag hoppas ingen journalist drar sig för att granska Gefle Dagblad, säger Johan Järvestad.

På måndagen prisades han av Mittmedias redaktionella chef AnnaKarin Lith, som suttit i juryn. Det har även GD:s chefredaktör Anna Gullberg, Robin Govik, redaktionell affärsutvecklingschef och Daniel Bertils, redaktionell produktionschef gjort. Stipendiet går till journalister som publicerat journalistik som verkat för demokrati och allas likaberättigande. Priset är ett resestipendium på 50 000 kronor.

– Jag ska segla till Karibien med en kompis. Vi får se hur det blir med journalistiken, men nånting blir det säkert.

Han säger att han fått mycket respons för granskningen.

– Det har nästan bara varit positiva reaktioner och jag vet att det har betytt mycket för den här familjen och jag hoppas att genomslaget blir ännu större nu. Den enda negativa reaktionen kom från Rapports nyhetsankare Lisbeth Åkerman, som inte ville vara med på bild i reportaget.

Så här säger GD:s chefredaktör Anna Gullberg om granskningen:

– Johan Järvestad är en extremt duktig grävare, som tagit sig an ett ämne som inte ger några pluspoäng i kåren – våra egna tillkortakommanden. Det är viktigt att visa att också granskarna kan granskas. För GD:s del är det här ett kvitto på den höga kvalitet vår journalistik håller, och en morot att satsa än mer på undersökande journalistik framöver, säger Anna Gullberg.

Juryns motivering:

"Vem granskar granskarna? Gefle Dagblads reporter Johan Järvestad tog sig målmedvetet an ett fall där ansvarstagande människor i Gävleborg hängdes ut som oansvariga i lokala medier och i riksmedier. I ett engagerat berättande med digitalt fokus och journalistiskt djup påvisade han konsekvenserna av en felaktig rapportering i ett familjehemsärende. Barn i familjehemmet fråntogs sin trygghet och flyttades runt. Familjehemsföräldrarnas vardag slogs sönder då de felaktigt utpekades som alkoholister och ryktet blev till fakta i medierapporteringen. Genom Järvestads granskning tvingades ”granskarna” öppet redovisa sina brister och felaktigheter vilket gav den lilla människan chansen till upprättelse."

Här är hela granskningen:

Föräldrarna uthängda som alkoholister i TV

Familjehemsmamman: "Ångest, ledsen, kränkt"

Socialtjänsten: Ingenting bekräftar medias bild

Krönika: Journalistik kan förstöra familjer

Familjehemsbarnen berättar om Björn och Stina

Tidslinje: Följ med i allt som hänt och medias bevakning