Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GD träffade Juholt

/

GD fick en kort pratstund med Socialdemokraternas nyvalde partiledare Håkan Juholt på extrakongressen i går.

Den självklara frågan var hur han ska få ner den höga arbetslösheten bland ungdomarna i Gävleborg.

Annons

Under extrakongressens lunchpaus i går dök Håkan Juholt oväntat upp i kongresshallens pressrum. Han pratade lite kort med några bekanta reportrar innan han fortsatte ut i foajén för att möta partimedlemmar och skriva autografer.

I sitt installationstal dagen innan sa Håkan Juholt att vreden växer över att långtidsarbetslösheten biter sig fast och att så många ungdomar tvingas gå arbetslösa samtidigt som ekonomin är stark. Han ifrågasätter att statsminister Fredrik Reinfeldt vill höja pensionsåldern och menar att alla som står utanför arbetsmarknaden först måste få hjälp att hitta jobb.

GD haffade Juholt bland de lyckönskande partimedlemmarna och frågade hur hans recept lyder för att få ner ungdomsarbetslösheten i Gävleborg. Länet har den näst högsta arbetslösheten i landet bland unga i åldern 18–24 år. Västernorrland toppar den föga smickrande listan. I Gävleborg är nästan var femte ung person utan jobb.

Håkan Juholt svarade att det är flera saker som måste göras.
– I första hand handlar det om satsningar på utbildning. Vi har en massarbetslöshet samtidigt som vi har arbetskraftsbrist.
– Utbildningarna måste motsvara de krav som finns på arbetsmarknaden. Vi ska använda de goda åren till att investera i utbildning och välfärd, sa han innan han skyndade iväg.

Mer läsning

Annons