Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge alla unga en chans

Raimo Pärssinen, S,

Ulla Andersson, V,

och Bodil Ceballos, MP,

om en skenande ungdomsarbetslöshet och en passiv regering...

De närmaste åren står vi inför enorma utmaningar. Antalet ungdomar som lämnar gymnasiet är rekordstort och arbetsmarknaden försämras kraftigt. Sverige har den nästhögsta ungdomsarbetslösheten i Europa. Under veckan har media rapporterat och refererat om det mycket allvarliga läget för ungdomarna i Hofors. Ovako Steel som är den stora arbetsgivaren i Hofors har varslat och sagt upp personal på grund av lågkonjunkturen och kommer inte att ta in sommarjobbare under semestermånaderna i år. Detta drabbar huvudsakligen ungdomarna. Samtidigt så lämnar en rekordstor kull ungdomar gymnasiet nu i sommar som får svårt att hitta arbete och kommer att öka på antalet arbetslösa.

Nu, då aktiva insatser behövs som mest, gör regeringen Reinfeldt i stort sett ingenting. Sveriges krispolitik är mer passiv än de flesta andra EU-länders trots att BNP faller mer, och arbetslösheten ökar snabbare än i andra jämförbara länder. Till det ska läggas kommunernas mycket allvarliga ekonomiska situation. Det blir dyrare både mänskligt och ekonomiskt med passivitet.

Politik är att vilja men också att ständigt välja. Vi i oppositionen väljer satsningar för att kunna bekämpa ungdomsarbetslösheten men regeringen väljer att sänka skatten på ett orättfärdigt sätt på lånade pengar i stället för att hjälpa ungdomarna.

Vi tre samarbetspartier vill ge alla unga en chans. Alla goda krafter i samhället måste nu mobiliseras. Vi vill erbjuda en politik som gör att de unga kan växa och utvecklas och därmed kunna bidra med sin fulla potential. Då utvecklar vi ett bättre samhälle

Med vårt gemensamma ungdomsprogram skulle mer än 130 ungdomar i Hofors arbetslösa ungdomar få en chans till jobb, utbildning eller praktik under lågkonjunkturen. Att skapa möjligheter och en ljusare framtidsbild för dagens unga generation är en nyckel för att klara framtidens utmaningar.

En del av programmet är till exempel att möjliggöra sommarjobb för alla ungdomar som i sommar går ur gymnasiet. Vårt förslag där staten finansierar halva kostnaden skulle 90 sommarjobb möjliggöras i Hofors i sommar.

Dessutom vill vi

oo erbjuda sommarundervisning för studenter utan grundläggande behörighet

oo sommarkurser på högskola och universitet

oo ett brett ungdomslyft riktat till långtidsarbetslösa ungdomar under en två-års period

oo fler utbildningsplatser på komvux, kvalificerad yrkesutbildning och högskola

oo inrätta lärlingsplatser för långtidsarbetslösa ungdomar

oo bygga ut den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen

oo snabbare och mer flexibla vägar till aktiva åtgärder, minska byråkratin inom Af

vge möjlighet till längre tid för praktik och utbildningar inom Af, från tre till nio månader.

oo Traineeprogram i välfärden för att möta pensionsavgångarna i den offentliga sektorn.

Vi vill vidare öka statsbidragen till kommunerna och landstingen redan i år för att värna kvaliteten i välfärdstjänsterna och rädda jobb.

Vi, i den rödgröna oppositionen, vill satsa på ungdomarna och välfärden. Det är vårat val.

För regeringen är tyvärr skattesänkningar för de allra rikaste viktigare än jobben och ungdomarna.

Raimo Pärssinen, S,

riksdagsledamot, Hofors

Ulla Andersson, V,

riksdagsledamot, Gävle

Bodil Ceballos, MP,

riksdagsledamot Axmarby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel