Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge ensamkommande barn amnesti

Vi har råd att erbjuda ensamkommande barn en fristad i Sverige, och vi vill att de ska få bygga Sverige tillsammans med oss.

Styrelsen för Socialdemokraterna i Gävle har därför bestämt att ge vårt stöd till nätverket "Vi står inte ut - men vi slutar aldrig kämpa".

De krav som nätverket för fram är:

Att stat och kommuner omedelbart stoppar omflyttningarna av ensamkommande barn och unga som befinner sig i asylprocess, i suicidpreventivt syfte.

Att Migrationsverket fryser alla utvisningar för ensamkommande barn och unga omedelbart utifrån den rättsosäkerhet och brist på kunskap om barnperspektivet som råder på Migrationsverket.

Att det fattas beslut om amnesti för alla ensamkommande barn och unga som varit i Sverige mer än ett år.

Det finns många skäl till varför vi gör ställningstagandet.

Unga människor som på egen hand kommit till Sverige har genomlevt stora trauman. Många har ingen kontakt med sin familj eller så finns inte familjen längre. Det finns ingenting kvar för dem i länder de eventuellt skulle skickas tillbaka till. Flera av de som kommer från exempelvis Afghanistan har inga som helst nätverk där, då de växt upp i andra, närliggande länder.

På hemsidan för Sveriges ambassad i Kabul står: "Avrådan Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Afghanistan. Ursprungligt beslut om avrådan togs den 10 februari 2006. Avrådan från resor till Afghanistan kvarstår alltjämt. Oroligheter förekommer av och till i stora delar av landet och säkerhetsläget kan snabbt förändras." Sverige ska inte skicka unga människor utan förutsättningar att klara sig själva till ett sådant land.

I januari presenterades rapporten Ensamkommande barn i Sverige av Wadensjö och Celikaksoy. De har kartlagt 10 000 ensamkommande barn i Sverige. Forskningen visar att ensamkommande barn, särskilt pojkar från Afghanistan, klarar sig bra i Sverige och etablerar sig på arbetsmarknaden.

Vi tror att om de som nu förtvivlat väntar på besked om sin framtid fick ett lugnande sådant, så skulle de förutom att äntligen få känna framtidstro, att prestera ännu bättre i skolan och senare i arbetslivet.

De tyngsta argumenten är de humana, att människor har rätt till trygghet. Rent ekonomiskt har vi i Sverige sörjt för de här unga människornas uppehälle och skolgång under en längre tid. Det är ett ekonomiskt slöseri att inte låta dem stanna, få fortsätta sina studier och bli en del av arbetskraften i Sverige. Vi tror också att med en allmän amnesti för de ensamkommande barn och unga och de unga vuxna som Migrationsverket under väntetiden räknat upp till över 18 år, så skulle arbete och kostnader för svenska staten reduceras.

Vi vill se en amnesti för ensamkommande barn nu.

Styrelsen för Socialdemokraterna i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel