Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge oss euro - nu

Olle Schmidt och Ann-Cathrin Larsson,

Folkpartiet, om en valuta som sexton EU-länder hittills har infört.

Debatten för eller emot euron börjar åter ta fart i Sverige. Euron har funnits i drygt tio år och fördelarna med den gemensamma valutan blir allt tydligare. Flera opinionsundersökningar den senaste tiden visar att allt fler svenskar vill kunna handla med euro, även här hemma. Vi håller med. Det finns starka skäl för Sverige att gå med i eurosamarbetet.

Euron var delvis ett svar på de ekonomiska problem som Europa upplevde i början på 90-talet. Valuta- och ränteoro skakade om enskilda människors vardag och länders stabilitet. Kraftiga svängningar i Europas valutor fungerade som ett handelshinder på den inre marknaden. Det gjorde att EU:s gemensamma inre marknad fungerade sämre.

I dag är Euron en naturlig del i det europeiska samarbetet. Sexton EU-länder har hittills infört euron och fler kommer successivt att gå med. Eurogruppen, som består av Euroländernas finansministrar, har blivit ett centralt forum för att diskutera och komma överens i viktiga ekonomiska frågor som också berör oss. Sverige har förlorat i inflytande i Europasamarbetet av att inte ha euron som valuta. När euroländerna och Storbritannien samlade sig till motangrepp inför finanskrisen i höstas fick Sverige inte vara med i beslutsprocessen. När den så kallade stabilitets- och tillväxtpakten reviderades 2005 fick Sverige inte heller vara med och påverka de regler som också vi ska följa. Ska Sverige kunna påverka i Europa krävs det att vi tar samarbetet på allvar. Vi ska inte sitta i väntrummet. Med ett fullvärdigt medlemskap får vi möjlighet att påverka de beslut som ändå kommer att påverka oss.

Förutom ökat politiskt inflytande har det blivit allt tydligare att det finns stora ekonomiska vinster med att ha den gemensamma valutan. Handeln både mellan euroländerna och med länder med andra valutor har ökat tack vare den gemensamma valutan (enligt SNS konjunkturråd 2009). Sverige uppskattas förlora minst 200 miljarder kronor per år i utebliven handel av att ha kvar kronan. De positiva handelseffekterna av euron väntas öka med tiden, ju mer sammanflätade Europas ekonomier blir. Argumentet för euron har därför stärkts under de första tio åren och kommer att fortsätta göra så.

Vissa anser att det är en fördel för Sverige att ha en egen valuta i dessa ekonomiska kristider. Vi anser att det är ett kortsiktigt och osolidariskt sätt att se på saken. De kortsiktiga vinsterna för svensk export av att den svenska kronan tappat i värde är små jämfört med de långsiktiga vinsterna av att ha euron. Att i en gemensam ekonomisk kris dumpa priserna på våra varor på bekostnad av till exempel våra grannar Finland och Danmark är inte rätt sätt att hantera krisen. Facket och andra brukar vara noga med att vi i Sverige inte ska konkurrera med låga löner. Men det är ju just det vi gör när kronan tappar i värde. Det gör svenskarna fattigare och är inte rätt väg att gå.

Euron har snabbt blivit en världsvaluta och är i dag den mest använda valutan i världen efter den amerikanska dollarn. Vi vill att också svenskarna ska ha denna symbol för europasamarbetet i fickan. Också Sverige ska vara med i det europeiska samarbetet fullt ut.

Olle Schmidt, FP,

europaparlamentariker

Ann-Cathrin Larsson, FP,

gruppledare Älvkarleby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel