Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge Skaparbyn en chans!

I februari 2007 genomfördes en välbesökt offentlig hearing rörande Skaparbyn i Hedesunda.
De tre mest konkreta förslagen handlade om kurser, utbildning, textilkonst, utställningar, som till skillnad från verksamheten hittills skulle drivas i samarbete med andra.
Ännu 26 månader senare har inget av förslagen beaktats. Den grupp i Stockholm som styr allt kring Skaparbyn har deklarerat att det räcker med sommarkurser och ”kompletterande” uthyrning. Sommaren 2007 genomfördes bara två veckokurser med totalt nio barn, sommaren därpå ännu sämre, en kurs med tre barn.
Skaparbyns hemsida har inte uppdaterats sedan juli förra året.
Där finns inget om verksamhet riktad mot allmänheten, inget om uthyrning, inte ens ett telefonnummer. Det är knappast förvånande att Skaparbyns skulder ökar på ett oroande sätt.
Motsättningen mellan stiftelsens styrelsemajoritet och dess lokalt förankrade ledamöter och deras lokala supporters gäller om Skaparbyn ska segla i sin egen sjö eller om den ska arbeta i vad vi kallar ”nätverksmodellen”, där Skaparbyns outnyttjade möjligheter ses som en tillgång för utveckling av bygden, kommunen och regionen. I vår modell ingår också kommunalt och regionalt samarbete kring turismen i Gävleborg, norra Uppland och Nedre Dalälvsområdet med objekt som Järnriket, Gysinge, Wij trädgårrra, Furuvik, Upplands vallonbruk och Erskineland med den geniale arkitektens olika attraktioner i regionen.
Vi vill nämna följande förslag möjliga att introducera successivt.
Birger Forsbergs arbete med kreativ verksamhet för barn och ungdom utvecklas till att också omfatta vuxna och äldre. På Skaparbyns Arenateater spelar bygdens amatörer, Folkteatern, Riksteatern och Skottes sommarteater. Där framträder bygdens körer, musikanter och gästartister. Föreningen Kultur i Glesbygd fortsätter sina operakonserter. Där drivs utställningar och workshops i samarbete med Konstcentrum. Programmen samordnas med Öns övriga aktörer. I allt detta ser vi plats för medverkan av bygdens företag och föreningar.
Besökarna lockas också till Öns inbjudande natur. Tillsammans med andra ordnas familjedagar, äldredagar, studiecirklar och skräddarsydda arrangemang med tema Natur och Hälsa, Älven, Skogen, Fisket eller Djurlivet. I Elise Hovantas och Sten Janssons förstudie om Rudbecks 1700-tals trädgård på Ön ingick också en Hälsoträdgård i Skaparbyn. Det gav erfarenheter och kontakter, som skulle kunna bidra till samarbete mellan Skaparbyn, högskolan i Gävle, Wij och den föreslagna hälsoträdgården vid Fjärran Höjder. Allt detta ökar bygdens attraktivitet för besökare från när och fjärran.
Skaparbyn kommer i framtiden att kunna ha ett utbud, som erbjuder mycket av intresse för kommunens förvaltningar inom skola, omsorg, kultur och fritid.
Vi vill att Skaparbyn vidgar sin affärsidé, breddar sina målgrupper och sitt produktprogram och lär sig att kombinera konstnärliga, ideella ambitioner med kommersiellt agerande. Endast så kan Skaparbyn uthålligt generera de intäkter, som behövs för att täcka driftskostnaderna och säkerställa överlevnaden.
Många kanske drattar på ändan av det kommersiella ordvalet, men detta är medvetet och nödvändigt.
Sten Jansson
Hans Lindblad