Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge unga en chans att få ett jobb!

Birgittha Bjerken,

företagare, om att få in unga människor på arbetsmarknaden, till exempel genom lärlingslöner..

Att förlora jobbet kan av många människor uppfattas som en tragedi men att aldrig få ett första jobb och komma in på arbetsmarknaden är nog en ännu större tragedi. Ofta efterfrågar platsannonserna arbetslivserfarenhet, något som är svårt att få utan ett första arbete.

Den som ställs utanför arbetsmarknaden kan i detta läge uppleva att hon eller han hamnar i ett svårhanterligt moment 22. Konsekvenserna blir långtgående för såväl individ som samhälle. Det ligger därför i allas intresse att skapa bättre förutsättningar för ungdomar och andra som saknar arbetslivserfarenhet att få in en fot på arbetsmarknaden.

I takt med att ingångslönerna för ungdomar stigit har lönegapet mellan den som har och den som saknar erfarenhet minskat. Risken ökar att den oerfarne förblir oerfaren när arbetsgivaren, till en relativt hög lönekostnad, väljer mellan medarbetare vars arbetslivserfarenhet kraftigt varierar.

Under de senaste fyra åren har lönelyftet för unga i genomsnitt stigit med 29,7 procent. Siffrorna som tagits fram av Svenskt Näringsliv ska sättas i relation till övriga gruppers lönelyft. Under motsvarande tid ökade lönerna i allmänhet med 21 procent. Särskilt ungdomar inom byggsektorn och servicenäringen har upplevt en gynnsam utveckling. Lönerna har för dessa grupper ökat med 45, 4 procent respektive 28,6 procent. För övriga grupper ligger motsvarande siffror mellan 20,3 och 24, 0 procent.

Resultatet av kampen för höjda lägstalöner blir alltmer tydligt. Det är långt ifrån enbart positivt. Om man utgår från att lönekakan är konstant är det lätt att tro att det bara är frågan om en fördelning. Ser man det i ett större perspektiv inser man snabbt att höga ingångslöner resulterar, i motsats till avsikten om generellt högre löner för alla, i att lönetrappan plattas ut. När detta sker leder det till att stora oprövade grupper stängs utanför arbetsmarknaden.

Det är för mig uppenbart att parterna tydligare måste ta sitt gemensamma ansvar för dessa grupper. Därför ser jag tre åtgärder som borde vidtas. För det första borde ett lärlingssystem likt det mycket framgångsrika danska prövas. Detta skulle ge grupper som saknar nödvändig erfarenhet möjlighet att testa sin kompetens och knyta kontakter med arbetslivet. För det andra borde sänkta ingångslöner kunna fungera som en morot för den arbetsgivare som vill anställa någon som inte från början besitter rätt kompetens. Slutligen tror jag att parterna behöver vidga vyerna och tänka nytt. Det som fungerade för trettio år sedan fungerar med stor sannolikhet inte längre. I en globaliserad värld där flexibilitet blivit ledord måste arbetsmarknaden våga lämna invanda mönster och anpassa sig.

Irene Wennemo, chef för arbetslivsenheten på LO, säger i ett uttalande i Dagens Nyheter 30 juni 2009 att hon är positiv till att införa lärlingslöner och att det dessutom redan idag finns inom vissa branscher. Jag håller helt med LO och vi behöver lärlingslöner så att fler ungdomar kommer in på arbetsmarknaden.

I maktstriden på arbetsmarknadens arena är det lätt att hänfalla åt kortsiktiga lösningar. Låt oss befria de grupper som dagens arbetsmarknad tagit som gisslan. Låt oss göra gemensam sak, särskilt när det gäller ungdomarna – de är allas vår framtid.

Birgittha Bjerken,

företagare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel