Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge våra barn en dräglig framtid – inför koldioxidskatt i Sverige

”Kanada har meddelat att man kommer att införa en revolutionerande variant av grön skatteväxling från årsskiftet.” Så beskriver en av våra ledande dagstidningar ett radikalt grepp för att hejda klimatförändringen.

Kanadas ska nu införa en utsläppsskatt på alla fossila koldioxidutsläpp. Hela den samlade intäkten från skatten ska delas ut oavkortat i lika delar till var och en av invånarna. På så vis räknar man med att folk kommer att betrakta dennaskatt med mycket blida ögon. För klimatet betyder det att företag som hittills ostört kunnat förgifta atmosfären med växthusgaser, nu av lönsamhetsskäl tvingas att se över sin verksamhet.

Denna skatt kallas "Carbon Fee and Dividend" och idén drivs sedan tio år tillbaka av den globala klimatrörelsen Citizens' Climate Lobby, CCL. Uppemot 90 000 medlemmar kämpar i USA för att övertyga politikerna om denna lösning. Men Kanada blev alltså först i världen.

Klimatsvaret är den svenska grenen av CCL och här kallas förslaget "Avgift och Utdelning". En variant av koldioxidskatt som skulle påminna oss alla om att vi är delaktiga i den gigantiska omställning som krävs om våra barnbarn ska få en dräglig framtid.

Ingela Bollgren Hjertqvist

Bromma

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare