Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gefle Dagblad söker presstöd: "Vill säkra vår journalistiska närvaro"

Gefle Dagblad ansöker om presstöd för sin utgivning av papperstidningen. Ett beslut om ansökan beviljas kan komma i december – när presstödsnämnden har sitt möte.
– Vi får se om vi får besked då, eller om de vill ha mer tid på sig att hantera vår ansökan, säger GD:s chefredaktör Anders Ingvarsson.

Sedan tidigare har Arbetarbladet presstöd. Det är ett stöd som kan ges till tidningar som har under 30 procent i hushållstäckning på utgivningsorten, i GD:s fall Gävle.

– Vår affärsidé är inte att leva på bidrag, men ser vi att vi uppfyller kraven för presstöd vore det inte ansvarsfullt mot läsare och medarbetare att inte söka, säger Ingvarsson.

Bidragets syfte är att främja mångfald och konkurrens inom dagspressen. Men att två tidningar på samma ort får presstöd är ovanligt.

Vad händer om GD inte skulle få presstöd?

– Vi har inte budgeterat eller räknat med något stöd utan det här är en möjlighet vi sett att öka våra intäkter för att på både kort och lång sikt säkra vår journalistiska närvaro i regionen, säger Ingvarsson.

Jacob Hilding, chefredaktör för Arbetarbladet, säger att GD:s ansökan inte påverkar tidningens presstöd.

– Vi gör bedömningen att Gefle Dagblads ansökan inte påverkar Arbetarbladets presstöd, säger Jacob Hilding, chefredaktör för Arbetarbladet.