Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gefle Dagblads redaktion belönas för sin grävande journalistik

I dag på kvinnodagen tilldelas Gefle Dagblads redaktion Klara Lindh-stipendiet för sin granskande journalistik.
– Det är oerhört roligt att få ett sånt fint kvitto på vår stora satsning på kvalitetsjournalistik, säger Anna Gullberg, chefredaktör.

Det är andra året i rad som Gefle Dagblads medarbetare (i fjol vann reportern Johan Järvestad) kammar hem prestige-utmärkelsen Klara Lindh-stipendiet. Det delas ut till den eller de som "under aktuellt år ska ha gjort en betydande journalistisk insats för att i vid mening verka för demokrati och allas likaberättigande".

Vilket alltså juryn tycker att Gefle Dagblads redaktion gjort med bravur. Så här skriver juryn i nomineringstexten:

"Konkurrensen om publikens tid blir allt starkare. I ett ständigt ökande flöde av intryck visar Gefle Dagblads redaktion vikten av att sätta avtryck. Granskningen av Gävle moské och Sandviks misstänkta mutaffärer i Polen gav ett nationellt eko. Granskningen av skolmiljön, avslöjandena om Gävle kommuns pr-organisation och artikelserien GD granskar makten satte agendan lokalt. GD:s redaktion har byggt ett starkt lag som med mod, engagemang och skicklighet gång på gång lyckas göra skillnad på allvar".

– Utan ett mycket starkt nyhetsgäng vore det omöjligt att kunna lägga så mycket krut på fördjupning. Det gör mig extra glad att det här är ett pris till hela Gefle Dagblads redaktion, som gjort ett väldigt fint lagarbete, säger Anna Gullberg och fortsätter:

– Jag vill ändå särskilt lyfta fram Johan Järvestad, Anna Höglund och Jonas Harrysson, som under ledning av agendaredaktör Magnus Lundquist ansvarat för en rad avgörande publiceringar, och vår kommunreporter Maria Carlsson och publiceringschef Andreas Karlström som bland annat stått för den stora maktgranskningen av Gävles kommunfullmäktige.

Här kan du se dokumentären om mutaffären med Sandvik-kopplingar

Här hittar du en sammanfattning av granskningen av skolmiljön

Här är granskningen av Gävle kommuns PR-organisation

Här är länkar till alla artiklar i serien GD Granskar makten

Här är granskningen av Gävle moské

– Vi fortsätter granskandet förstås. Idag, på Klara Lindhs födelsedag, som också är internationella kvinnodagen, har GD inlett en granskning av hederskulturen, och hur den påverkar och begränsar framförallt kvinnor. Samhället måste ta ansvar här, och det är en viktig fråga att lyfta där vi inte får svika, säger Anna Gullberg.

Läs även: Vem var Klara Lindh?