Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gefle-Dala järnväg 150 år

I går firades Gefle-Dala Järnvägs 150-årsdag.

Ett jubilemståg med avgång från Gävle C tog alla tågintresserade till firandet i Falun.

– Här har vi en liten tågentusiast. Vi ska fråga lokföraren om vi får åka framme med honom, säger Magnus Larsson med sin son Ossian, två och ett halvt år.

Vid tiotiden på morgonen rullar det in. Loket från 1955 som ska ta Gävleborna till Falun. Ett speciellt tåg som används just vid sådana här speciella tillfällen.

Magnus och Ossian har bestämt sig för att ta tåget och hälsa på farmor och farfar i Falun den här dagen. Det är en tur som tar en timme och 40 minuter. Magnus berättar att det var just farmor och farfar som tipsade om det här, men att även mamma hade upptäckt att det skulle firas. Hon kommer att dyka upp senare under dagen.

– Det blir nog roligt och spännande, säger pappa, och Ossian visar hur han spänner kroppen när något är spännande.

I Falun väntar aktiviteter hela dagen, med bland annat marknad och musik. Dit ska de gå om vädret håller i sig. Kanske tar de till och med ångtåget till Grycksbo.

Den lokförare som kör jubileumståget till Falun, tur och retur, heter Sten Holm. Han jobbar på järnvägsmuseet, som organiserar den här dagen. För honom är det här egentligen som vilken körning som helst.

– Det ingår i jobbet. Men det blir så klart extra roligt med ett så flott tåg. Det här är ett av mina favoritlok, säger han.

Sten Holm betonar att Gefle-Dala Järnväg för 150 år sedan innebar en riktig revolution för alla på landet som då kunde börja ta sig till kusten. Han har stora förhoppningar på den här dagen:

– Mycket folk, glada miner, vackert väder.