Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gefle Fruntimmersförening

bildades 1845 för att främja fattigasmå barns undervisning och vård, stödja skolrådenvid folkskolan för flickor och ge skydd och uppfostran åtnödställda. Föreningen öppnade en småbarnsskoladär cirka 40 barn i åldrarna 3-7 togs emot medan föräldrarnaarbetade.
Fruntimmersföreningen bildade också en skyddsföreningsom gav obemedlade kvinnor arbete med sömnad, startade enhushållsskola och en arbetsstuga där barn och ungdomar togs emot efter skolan.1849 köptes egen fastighet på Södra Kungsgatan.
I föreningens styrelse ingick landshövdingens, borgmästarensoch andra inflytelserika mäns fruar. Förutom egna medlemsavgifteroch gåvor kunde de även genom sina makars stora inflytandei Gävle få bidrag till den omfattande verksamheten.Föreningen var 1946 med om bildandet av Stiftelsen daghem för barn i Gävle, ingick i dessstyrelse och gav ekonomiskt stöd. Fruntimmersföreningenupplöstes 1948.