Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gefle-Posten

som kom ut med sitt första nummer 1864gavs ut av folkskolläraren C.G. Blomberg som "sansat liberal"och konkurrerade med Norrlands-Posten i fråga om journalistisk och politiskinriktning. GP, som från början var en tvådagarstidning,kom från 1869 varannan dag och från 1897 varje vardag.
Föreståndare och huvudsaklig ägare av Gefle-Postenstryckeri var 1868-1876 bruksförvaltaren vid Ockelbo Jernverk,Gustaf Jacob Lundeberg. Han var också redaktör ochutgivare av Nya Gefle-Posten 1869-1870. På 1870-talet blevtidningen alltmer konservativ. 1904 blev Helge Åkerhielm,gift med Annie Åkerhielm, chefredaktör.
GP trycktes till en början på Söder, vilketgjorde att tidningen klarade sig från stadsbranden 1869. I mitten av 1870-talet köptes denfastighet, Nygatan 33, där den sedan hade officin och redaktion.Till GP hörde även tryckeri, bokbinderi och tvåpappersaffärer.
1941 slogs Gefle-Posten samman med Norrlands-Posten.
På 1980-talet dök namnet Gefle-Posten återigenupp, nu i form av annonsblad och även nu i samverkan medNorrlands-Posten som också återuppstått. Bådalades ner efter några år. Hasselberg, G: Pressoch litteratörer (ingår i Ur Gävle stadshistoria); Hadenius, S: Två seklers press i Gästrikland (ingår i Svenska turistföreningens årsbok1982, Gästrikland).