Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gemytlig föreningsdag för alla

38 föreningar visade upp sig när Studiefrämjandet firade 50-årsjubileum i Boulognerskogen i går. De som var intresserad av gamla traktorer kunde få sitt lystmäte stillat, liksom de som bara bryr sig om hundar eller gillar ljudkonst.

Föreningsdagen genomförs vartannat år för att visa upp just bredden i verksamheten hos alla de föreningar som på olika sätt samarbetar med Studiefrämjandet.

Valbo Veterantraktorklubb hade kört fram några av de gamla trotjänarna och Rolf Liv fick snabbt en stor publikskara som ville se, och höra, när han startade en tändkulemotor från 1940.

Den har tjänat som kraftkälla i ett sågverk och går fortfarande som en klocka. Men det krävs tålamod för att få igång den.

– Den är outslitlig, säger Rolf Liv, som fick snålköra motorn i början för att den inte skulle vibrera för mycket.

Efter lite stabiliserande åtgärder tuffade den på under en stor del av dagen.

Den här gången gick den på diesel men den kan lika gärna köras på rapsolja, eller till och med på tran.

Lite längre in i skogen höll Gävle Kennelklubb inofficiell hundutställning med 200 anmälda hundar, en form som tilltalade Rolf Hållqvist. Han njöt i solskenet med pomeranianvalpen Decibel i knät.

– På stora hundutställningar blir det bara stress. Det här är gemytligt.

På scenen höll Fredrik Swahn i programmet och introducerade lokala artister under hela dagen i ett strålande försommarväder.

Institutet för digitala konstarter, IDKA, höll till hundra meter därifrån och projektledaren Viktor Eriksson försökte konkurrera med scenljudet när han erbjöd alla intresserade att lyssna på ett ljudkonstverk.