Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Generaldirektören förutspår arbetskraftsbrist om några år

Snabbare insatser för att stötta unga arbetslösa. Det efterlyste länets kommuner när Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist besökte Gävle.
– Det finns en frustration över att de ska behöva vänta 90 dagar på insatser, säger landshövding Barbro Holmberg.

Ungdomsarbetslösheten är hög i länet och i dag måste ungdomarna vänta i 90 dagar innan de får chans till coachning via Arbetsförmedlingen. Den regeln kan Arbetsförmedlingen själv inte göra något åt, påpekade Angeles Bermudez-Svankvist. Ska det ske någon förändring måste regeringen fatta beslut om den.

– Det har både jag och andra påtalat för regeringen, säger Barbro Holmberg, som själv tycker att 90-dagarsregeln är ett problem.

Angeles Bermudez-Svankvist påpekade att situationen i dag är unik., men att ungdomar ändå generellt klarar sig bättre, genom sin rörlighet på arbetsmarknaden. Samtidigt ville hon gärna se också ett utökat samarbete med skolorna för att få ungdomar att satsa på yrken där de framtida jobben finns.

Gävleborg har landets högsta arbetslöshet. Diskussionen i går handlade både om dagens insatser och insatser för framtiden. Bekymren på arbetsmarknaden kan snabbt bli ännu värre, när lågkonjunktur blir högkonjunktur. Om tre år är det fler som går i pension än som kommer in på arbetsmarknaden. Då riskerar länet och landet att få brottas med brist på personal i många företag.

– 2012 har vi brist i de flesta branscher, säger Angeles Bermudez-Svankvist.

Enligt henne har kommunerna och arbetsförmedlingarna i länet ett bra samarbete, men det kan bli ännu bättre. Hon hoppades till exempel att kommuner och landsting skulle kunna ställa upp med fler praktikplatser. Och insatserna ska både handla om att lotsa människor till arbete i dag, och i morgon, när konjunkturen vänder.

På eftermiddagen träffade Angeles Bermudez-Svankvist nyanställda coacher på Arbetsförmedlingen i Gävle. I hela landet har 740 jobbcoacher rekryterats som ska hjälpa arbetslösa att hitta ut på arbetsmarknaden.

Och hon öppnade också för omfördelningar när det gäller pengar till olika insatser, till exempel bidragen till dem som vill starta egna företag.

– Vi vet att resultatet i de fallen är väldigt bra, säger Angeles Bermudez-Svankvist.