Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Genom idrottsklubb vill de integrera människor

En ny idrottsklubb ska främja integrationen i Gävle. Raad Al-Duhan och Momo Moradi håller på att dra i gång Gefle Legend Club.

Källarlokalerna med vita väggar är än så länge inredda som bönerum, förråd och en liten boxningssal. Men snart ska allt se annorlunda ut. I slutet av sommaren hoppas Raad Al-Duhan och Momo Moradi vara klara att öppna Gefle Legend Club på Söder i Gävle.

Där ska barn, ungdomar och vuxna kunna delta i kamp- och bollsporter. Eller bara komma dit, hänga i fiket, spela tv-spel, umgås eller göra läxor.

Klubben ska vara öppen för alla och planen är att skapa en mötesplats för olika grupper. De ser gärna en blandning av barn, tonåringar och vuxna från olika bostadsområden. Aktiviteterna kommer att vara gratis och lokalerna hålla öppna sent.

– Ungdomar ska kunna komma hit efter skolan, på kvällen eller när de vill. Många fritidsgårdar stänger vid åtta eller så – det är ju på kvällen som de busiga ungdomarna behöver någonstans att vara.

Att verksamheten ska ligga i anslutning till moskén tror de kommer att hjälpa dem att komma i kontakt med utsatta ungdomar.

– Många nyanlända familjer som står utanför samhället kommer till moskén. Vi träffar föräldrarna där och lär då också känna ungdomarna, säger Raad Al-Duhan.

Han flydde själv till Sverige som elvaåring och växte upp i Gävle. Han är kritisk till hur integrationen fungerar i staden och tyckte att det fanns arbete för honom att göra.

– Det sker en massa skit i Gävle. Alla rån under våren är exempel. Det behövs större satsningar på att fånga upp ungdomarna innan de hamnar utanför.

Trots att han ännu inte är äldre än 29 år har Raad Al-Duhan hunnit skaffa sig en hel del erfarenhet från förenings- och integrationsarbete. I 20-årsåldern flyttade han till Umeå där han grundade Umeå Legends Club – samma koncept som han nu tar till Gävle. Den mångkulturella idrottsföreningen har fått goda lovord för sitt integrationsarbete och Raad Al-Duhan har själv mottagit flera priser för sitt arbete med ungdomar.

Och han har bestämda åsikter om hur föreningar ska jobba med ungdomar. I Sverige gör många felet att begränsa målgrupper och åldrar, anser han. I stället ska man blanda ungdomar och vuxna så mycket som möjligt.

– Ungdomar behöver förebilder. Och lika olika som ungdomar är, lika olika är det vilka de får respekt för och ser upp till. Därför är det viktigt att ha flera vuxna omkring sig som ung och att blanda olika grupper så mycket som möjligt.

På Gefle Legend Club vill de ha både svenska och utländska tränare.

– Eftersom vi har utländsk bakgrund och har vuxit upp i utländska familjer kan det vara lättare för oss att närma oss och förstå utländska ungdomar medan andra kanske förstår svenska ungdomar bättre. På så sätt kan vi lösa problem som uppstår på grund av kulturkrockar, säger Momo Moradi.

Klubben ska finansieras med hjälp av sponsorer och projektpengar. Några få kommer att anställas på heltid men verksamheten kommer också att behöva ideella krafter. Nu söker de finansiering främst för att rusta upp lokalerna.

Medan Raad Al-Duhan och Momo Moradi visar runt i lokalerna och pekar ut var det ska bli fik, datorrum, biljardbord, soffa och tv-spel, boxningsring och kök berättar de att ungdomarna ska få vara med och bestämma vad som ska finnas på klubben.

Det är viktigt att barn får vara med och ta ansvar förklarar Raad Al-Duhan och jämför det med när kommuner bygger lekparker i bostadsområden som barnen sen förstör.

– Då säger de att det är ett dåligt område. Men det är de som är dåliga. Barnen känner att det är någon annans lekpark. Om de är delaktiga är de mer rädda om sakerna.

Även om klubben ska vara öppen för alla är det de utsatta ungdomarna som den finns till för.

– I många familjer finns det trauman och problem, särskilt i invandrarfamiljer som har flytt från krig. Man kanske sörjer en familjemedlem som dött och står utanför samhället – då har föräldrarna ofta inte tid och ork att tillfredställa barnens behov att känna sig sedda eller att pusha dem i skolan. Hamnar de då efter är det lätt att de ger upp och börjar begå brott. Här ska de bli sedda.

– Det ska bli som en familj. En familj som tar hand om varandra, säger han med en entusiasm som lyser i ögonen.