Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gerda i centrum på Gävlebuktens dag

GÄVLEPå lördag ska Gävleborna tas till havet.För fjärde året i rad arrangeras nämligen Gävlebuktens dag vid varvsområdet, med Briggen Gerda i centrum.

Entusiasten Lasse Måhl lovar en givande dag för både sjöfolk och landkrabbor.
- Det blir en mötesplats för folk med intresse för sådana här saker. Både de som har det som yrke och de som har sin hobby på sjön. Det brukar komma mellan 3 000-4 000 personer som kan känna lukterna av linolja och tjära och äta strömming.
Gävle var tidigare en central utskeppningshamn längs Östersjökusten och hade en flitig varvsindustri. Båtar från hela världen lade till vid kajerna in mot staden och havet kändes närmare.
Lasse Måhl och föreningen Briggen Gerda vill försöka återskapa denna stämning, åtminstone en dag om året. Men han har också långtgående visioner om att vidareutveckla konceptet och skapa ett kustkulturcentrum kring sjöfart och båtbygge i Gävle.
- En stor del av vår kulturskatt ligger och ruttnar här ute. Gamla träbåtar som ingen bryr sig om, i stället satsas det på platsbåtar. Jag skulle vilja återskapa och bevara dem.
Men först blir det en dag för bukten.
Något som i år sammanfaller med Strömmingens dag.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 37
mattias.jonsson@gd.se