Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gevaliapalatset

i hörnet Nygatan/Norra Kungsgatan uppfördes 1890-1892 av Byggnadsaktiebolaget Gevalia. Efter en tävling där arkitekten Erik Ulrichs förslag antagits gjorde han ritningar tillsammans med E.A. Hedin.
Huset byggdes i fyra våningar, inreddes med lokaler för elva butiker med rundbågade skyltfönster i bottenvåningen och med tre eller fyra lägenheter i de övriga våningarna. Lägenheterna hade bland annat kök och jungfrukammare mot gården.
I hörnet Kungsgatan/Nygatan, markerat av en stor tornhuv med flöjel, fick apoteket Nordstjernan (se Apotek) lokaler 1895. På en platta vid basen på tornhuven placerades 1893 statyn Gevalia av Carl Johan Dyfverman. När statyn senare togs ner sparade fastighetsägaren endast statyns huvud, senare utställt hos Sparbanken.
1906 ritade E.A. Hedin en tillbyggnad i fyra våningar och vindsvåning som byggdes utefter Norra Kansligatan. 1946 inreddes på vinden en radiostudio som AB Radiotjänst (se Radio) tog i anspråk 1948.
Byggnadsaktiebolaget sålde 1956 fastigheten till familjen Wesström och 1970 övertogs den av Gävleborgs Sparbank. På tomten mot Ruddammsgatan stod ett tvåvånings stenhus från 1870-talet som revs 1976, liksom tillbyggnaden från 1906. Här uppfördes en ny byggnad, ritad av Sparbankens arkitektkontor. En omfattande renovering av Gevaliapalatset utfördes av Jan Thurfjell Arkitektkontor 1978-1979. Så mycket som möjligt av interiör och exteriör bevarades. I gatuplanet inreddes bankens lokaler. Karlström, T: Gävle stadsbild; Loock, J,: Tre centralpalats i Gävle (stencil). Se även. Ödman, G: På den tiden.