Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GGIK bjöd Åsbacka Flyktingboende på innebandy

När GGIK tog emot Linköping i Svenska Superligan för herrar i helgen satt några åskådare på läktaren som garanterat aldrig sett innebandy tidigare och som fick en helt ny upplevelse.

Annons

Gävleklubben hade nämligen bjudit in ensamkommande flyktingbarn och från Åsbacka Flyktingboende kom nio tonårskillar från Somalia, Eritrea, Syrien och Afghanistan.

– Några av dem hade bara varit här i ett par veckor och de hade inte ens sett Gävle tidigare, berättar Peter Nordqvist, initiativtagare till inbjudan. Det var riktigt roligt att kunna bjuda dem på det här. Fantastiskt också att de hade med sig en liten julklapp till oss. Det var verkligen rörande att de som egentligen inte har någonting alls gör en sådan sak.

När Sporten frågar varför GGIK tog detta initiativ säger Nordqvist:

– Integrationen i samhället går mycket smidigare om vi inom idrottsrörelsen kan hjälpa till. Vår sporttradition i Sverige står för något positivt och är en viktig del av vår kultur. Det behöver inte vara myndigheter och skolor som tar allt ansvar. Vi idrottsklubbar kan bara genom att genom att göra små grejor som det här nå långt.

Peter Nordqvist vill inte hävda att GGIK är den enda förening som sträcker ut en hand men betonar vikten av att alla kan göra något. Och för GGIK gav detta blodad tand.

– Den här gången kom det lite hastigt på. Men vårt tänk är att bjuda in i igen till match när vi möter IBF Falun i Gavlerinken den 27 januari. Den arenan ger större möjligheter att göra lite mer och där kan vi bjuda på fika och låta våra gäster träffa några spelare och ledare.

I helgen kom nio ungdomar men Nordqvist vill se fler i Gavlerinken.

– Det gäller att det finns en fungerande logistik så att det finns skjutsar till arenan. Vi vill självklart bjuda in så många som möjligt.

Annons