Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GIF gör det andra är för fina för - det ger utdelning

Speakern utbrast, med lätt bryggmalen stämma, att något hade gått snett och att det var kaffebrist på Strömvallen.

Och jag kan tycka så här:

Om man som GIF ibland har en spelidé som går ut att på att snudd på tråka ihjäl motståndarna – så måste man faktiskt kunna bjuda på kaffe efteråt i alla fall.

Som tröst. IFK Norrköping hade behövt en, två, tre koppar, några kannor kanske efter GIF:s säkra servering av 2–0 i hemmapremiären.
...eller möjligen något starkare, men jag tror inte att Norrköpingstruppen var registrerad mer än hos Svenska fotbollförbundet.

Nej, jag satt inte och led. Jag sitter aldrig och lider. Jag var nöjd med att det var allsvensk fotboll i Gävle fortfarande, och kisar och blundar därför för det mesta – och jag var också glad att ingen hade kommit ihåg att jag egentligen hade lovat att se matchen i en mycket annorlunda hemstickad blåvit mössa som ser ut som en drake.
Det hade bara varit för mycket.
För det var svettigt i den starka, sköna eftermiddagssolen och jag och många andra tog av oss både ett, och ytterligare ett till plagg, och var glad att vi inte satt på Den Gamla Fina Läktaren i skuggan.

Det är egentligen att ta till överord, och fortsätta att skriva att GIF klädde av allsvenska nykomlingen IFK Norrköping. Men precis som jag tyckte att GIF var större, starka och smartare än Syrianska i premiären förra söndagen, så fanns det något av kollektiv allsvensk kompetens i GIF:s agerande.
Det handlar inte om briljans.
Det handlar bara om gammalt hederligt arbete.
Det handlar om att göra det som många andra är för fina för.
Det handlar också mycket om att reta gallfeber på motståndarna.
Nu gjorde GIF ett tidigt straffmål, och ett sent straffmål. Sånt ger 2–0 om Hugo håller tätt, och det gjorde han (räddningen på Sphetim Hasanis nick efter nån kvart var lysande).

Det kom faktiskt 5 139 till Strömvallen, och förutom att det var kul så gav det GIF 76 250 kronor som bonus (fråga mig inte hur summan blev som den blev).

Så här sa IFK Norrköpings Janne Andersson, och sånt vet alla allsvenska tränare:
"Förr eller senare gör Hasse Berggren mål".
Precis.
88:e minuten. Jonas Lantto hade fram till dess spritt sina inlägg och passningar allt från Heliga Trefaldighets klocktorn till utom räckhåll för varenda medspelare som finns, men nu satt allt perfekt. Chibsah mer eller mindre beordrade Lantto att springa på ett visst ställe, levererade bollen dit – och Lantto avancerade, och skickade in passningen perfekt för den 38-årige forwardsveteranen att slänga fram vänsterfoten på.
2–0. Matchen var avgjord.
Hasse Berggren. Folkhjälten. Mannen, myten, målmaskinen. Den absolut populäraste spelaren i Gefle IF, och alla som har sett och träffat Berggren vet varför.
Han spelade fyra minuter mot Syrianska, och han spelade 18 nu. Och har redan gjort ett mål. Hans 83:e på 230 allsvenska matcher, och hans 19:e allsvenska för Gefle IF. Bara ett återstår nu för att nå ikapp 30-talets Hogga Karlsson som håller GIF-rekordet på 20.
Hasse slår det. När som helst egentligen.

Lantto förresten. Han var den av GIF:s yttermittfältare som i alla fall kom in i spelet då och då. James Frempong på andra sidan blockerades skickligt bort av IFK Norrköping, och hann aldrig vare sig få upp farten eller skaffa ett övertag på sin back.

Trots Berggrens mål, så gjorde Olsson rätt val när han ersatte skadade Mikael Dahlberg med Dragan Kapcevic. Det var Dragan som utnyttjade förvirringen när ex-GIF:spelaren Anders Wikström och Mathias Florén missförstod varandra och Dragan fick bollen istället. In i straffområdet, en Norrköpingback (Friberg de Cruz) kommer frustande, en liten petning – och pang i konstgräset.
Straff.
Supersmart allting.
Och sån är han, också, Super-Dragan. Jakob Orlov fick hela matchen på sig, men hamnade mest i mer eller mindre komiska situationer, medan Dragan stod för de eleganta bollmottagningarna, skarvarna – och hade en nick från nära håll.

Jag har kanske hissat upp Zakaria Abdulai lite för tidigt och lite för högt på en hemmasnickrad piedestal. Han kladdade omkring lite förvirrat ibland på sin mittfältsplats, byttes också ut vid det klassiska GIF-klockslaget 60 minuter mot en stabil Marcus Hansson.
...men de två hörnorna. Och några närapå perfekta långa passningar. Den vänsterfoten är ibland bättre än resten av kroppen och knoppen.

Märkligt spelprogram förresten. GIF spelade förra söndagen. Sedan i går. Nästa match är måndag 18 april, och sedan spelar GIF ytterligare två matcher samma vecka, på skärtorsdagen och på påskdagen.
Men först alltså Örebro borta. ÖSK med två segrar med 1–0 och allsvensk serieledning.
GIF med en perfekt start på den sjunde allsvenska säsongen på 2000-talet.