Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF-löfte i pojklandslaget

GÄVLEMarcus Andersson, 15, anses vara ett av Gefle IF:s stora löften. Men helt ordinarie i GIF:s allsvenska juniorlag är han ändå inte.

Annons
I går spelade inte det så stor roll. Marcus fick nämligen reda på att han är uttagen i pojk landslaget.

- Klart att man hoppats komma med. Det här känns verkligen jättekul, säger Marcus som i GIF spelar på mittfältet men till landslagets dubbellandskamp mot Finland 27 och 29 augusti är uttagen som mittback.

- Ja, det är lite konstigt det där. Landslagsledningen har bara sett mig som mittback eftersom jag spelade på den positionen i distriktslaget både i Junsele och Halmstad. Fast helst spelar jag nog på mittfältet.

Uttagen är han men något brev från förbundet och förbundskaptenen för vårt yngsta landslag, Roland Larsson, hade han inte fått i går.

- Nej, jag fick reda på det nu på träningen, förklarar Marcus.

Möter Finland
Under Halmstadslägret blev Marcus Andersson uttagen till ett All Star-lag och fick sedan åka med till ett landslagsläger på Bosön där 32 av landets bästa 15-åringar samlades.

- Det var väl där som man började fundera på det här med landslaget, säger Marcus som alltså klarade den sista gallringen och är en av de 18 spelare (16+2) som finns med mot Finland i Strängnäs i slutet på månaden.

Marcus klubbkompis, forwarden Jimmy Kring-Karlsson, var också med på Bosön men han lyckades inte kvalificera sig för vidare landslagsspel den här gången.

- Han kommer säkert igen, säger Marcus Andersson som spelar på mitten i GIF:s lag i Gävle-Dala serien.

Han hoppas förstås få fler chanser i juniorallsvenskan där han gjort fyra-fem inhopp den här säsongen. Och tränaren Thomas Andersson har bara lovord att komma med när det gäller hans adept.

- Marcus är väldigt kraftfull och har en mycket bra spelförståelse, det är jättekul att han får chansen i landslaget. Det är väldigt länge sedan vi hade en ren GIF-produkt i landslaget, säger Thomas.

Duong Thach, numera i Bolton, som spelar i P.16-landslaget kom ju från GGIK innan han gick till GIF.

- Hur jag ska klara av spel i landslaget? Det vet jag inte, jag har ju inte provat på det tidigare. Jag får ta det som det kommer, säger Marcus som snart börjar nian på Sörby-skolan.

Det närmaste målet efter dubbellandskampen mot Finland är att bli uttagen till en stor turneringen i Frankrike i november.

- Sedan, om man inte får chansen i någon större klubb, är målsättningen att ta en plats i Gefles A-lag, menar Marcus Andersson.

DANIEL SANDSTRÖM