Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GIF vill inte komma på kant med Örebro igen

Gefle IF är varnat – och hoppas ha lärt sig läxan från i fjol.

Spelarna har en plan för hur Örebro SK ska stoppas.

– Deras kantspel är nyckeln. Kan vi störa dom där är mycket vunnet, säger vänstermittfältaren James Frempong inför bortamötet med sitt förra lag.

Förra säsongen blev Gefle IF upprullat av Örebro SK i allsvenskan, vilket resulterade i två 3–1-förluster. ÖSK:s snabba och offensiva kantspel straffade GIF, som inte lyckades vaska fram något motvapen.

Särskilt mycket har inte förändrats till den här säsongen – och GIF-spelarna vet vad som gäller inför kvällens möte på Behrn Arena.

Stoppa attackerna längs kanterna.

– Det är där de är som mest giftiga. Vi måste vara aggressiva i vårt presspel och minimera misstagen. Det kommer att gå snabbare nu än i de två första matcherna, säger James Frempong, som lämnade ÖSK efter säsongen 2009.

– Örebro blir säkert ett topplag även i år och det kommer att bli tufft för oss. Det gäller att vi är noggranna över hela banan, och vågar spela när vi har bollen.

Frempong höjer ett varningens finger för nyförvärv som kosovoalbanerna Kushtrim Lushtaku och Valdet Rama.

Utöver dessa finns kvalitetsspelare som Nordin Gerzic, Andreas Haddad och Alejandro Bedoya.

– Vi måste stänga kanterna, för att nå ett bra resultat. De har flera tekniska och kvicka spelare. Vi måste vara fokuserade och på tå hela tiden, säger GIF:s vänsterback Pär Asp och fortsätter:

– Vi har våra idéer kring hur vi ska bemästra Örebro. I första hand är det försvarsspelet vi riktar in oss på. Och därefter ska vi vara rejäla i de uppspel vi skapar.

Hur tycker du att det har fungerat för dig i dina två första matcher i GIF-tröjan?

– Det har känts ganska bra, bortsett från starten på matchen mot Syrianska. Defensivt är jag nöjd, däremot kan det bli bättre offensivt. Men det är mycket nerver i början på säsongen, man vill inte göra misstag. Med tiden kommer det lossna även offensivt.

GIF-tränaren Pelle Olsson poängterar att samarbetet mellan ytterbackarna och yttermittfältarna blir extra viktigt mot just Örebro.

– Som vanligt handlar det om att hålla ordning och reda på allting, man kan inte ha det ena och inte det andra. Men samtidigt måste vi vara extra noggranna i kantförsvaret, det är viktigt att kantspelarna hjälps åt. Yttermittfältarna måste även hjälpa de centrala mittfältarna, säger Pelle.

Högerbacken Daniel Bernhardsson:

– Nu är vi uppe på en ny nivå. Det här är den tuffaste uppgiften hittills i år, alla träningsmatcher inräknade. Örebro är ett individuellt skickligt lag och i den här matchen blir det extra viktigt att få understöd av yttermittfältarna.

ÖSK-tränaren Sixten Boström kan konstatera att lagets kantspel är minst lika slagkraftigt den här säsongen.

– Det tycker jag nog. Vi har nya spelare på båda kanterna och det ser väldigt intressant ut, säger en märkbart belåten Boström.