Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gillar nya strandskyddet

Landshövding Barbro Holmberg ska besluta om alla dispensansökningar enligt den nya strandskyddslagen.

- Jag vill följa lagstiftningen från början.

De senaste dagarna har Gotlandslandshövdingen Marianne Samuelssons dispens från strandskyddet för en storföretagare debatterats livligt.
- Likhet inför lagen är en av grundpelarna förstås, säger Barbro Holmberg och tillägger att felaktiga beslut kan överklagas.
Gotlandsföretagaren är inte ensam om att få dispens. Radions ekonyheter rapporterar att 95 procent av de som söker dispens får det av länsstyrelser och kommuner runt om i landet. I Gävleborg handlar det om mellan 300 och 400 dispenser om året, ny- och tillbyggen sammanräknade.
Hur många som får avslag vet inte Maritha Hillblom, planhandläggare på länsstyrelsen, eftersom kommunerna i länet sköter strandskyddsdispenserna sedan flera år. Därför har Barbro Holmberg sällan varit delaktig i några beslut. Men den som är missnöjd med kommunens beslut kan med den nya lagen överklaga till länsstyrelsen och dessa ärenden vill Barbro Holmberg själv avgöra.
Kommunernas ansvar för dispenserna är annars en av nyheterna i den nya strandskyddslag som började gälla den 1 juli. En annan nyhet är att kommuner i glesbygd, dit Gävleborg hör, kan peka ut områden där det ska vara lättare att få dispens.
- Man kan förankra det i översiktplanen i samråd med länsstyrelsen, säger Maritha Hillblom.
Redan tidigare ska den som ger dispenser vara restriktiv. Den nya lagen innebär en skärpning på vissa punkter när det gäller undantag från strandskyddet.
Marianne Samuelsson motiverade sin dispens med att den sökande var företagare, viktig för många arbetstillfällen.
- Jag kan förstå vad som har hänt, är man landshövding i ett län kommer man lätt in i det tänket, säger Barbro Holmberg.
Att ge dispens av det skälet är dock att blanda ihop saker, anser hon, och säger att det finns många andra sätt att stödja företagare.
Hon är positiv till den nya strandskyddslagen, som kritseras av hennes partikamrater i den rödgröna oppositionen. De vill att länsstyrelsen ska ha fortsatt ansvar för dispenserna och att det ska bli svårare att få dispens vid tätorter och kuster.
Barbro Holmberg tycker att det är bra att reglerna skärps i vissa fall och blir mindre stränga i glesbygd än till exempel efter Bohuskusten och i Stockholms skärgård.
- I Norrlands inland där det finns fler sjöar än människor blir det absurt.