Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gissa vad Ninnis blogg handlar om?

Ninni Persson har fullt upp. Hon tillverkar prylar, rustar två gamla hus, föder upp hundar och bloggar varje dag. Drömmen är en egen inredningsbutik på gården.

Från början var hon inte mycket för det här med datorer. I dag har hon en egen inredningsblogg med i genomsnitt ett par hundra besökare om dagen. Det roligaste är när hon lyckas med en bild.

– Jag får en riktig kick när bilderna blir bra och nu har jag köpt en ny systemkamera som jag håller på att lära mig, förklarar Ninni och ser ivrig ut.

– Intresset för inredning är stort och det är jättekul att dela sitt intresse med andra. Jag har till och med fått nya vänner tack vare bloggen. Jag ska träffa en i morgon och då ska vi åka på inredningsturné tillsammans.

Ninnis barn är vuxna och ingen av dem delar hennes passion för inredning. Men det var dottern som fick henne att börja blogga. Hon visade hur en blogg fungerar och Ninni insåg att här fanns en möjlighet att nå ut till andra.

Egentligen har hon ganska fullt upp ändå. Hon jobbar på Coop i Hagaström, tillverkar bruksföremål som hon säljer, har två gamla hus att underhålla och föder upp hundar. För tillfället har hon sex bedårande små illbattingar hemma som alla kräver sitt. Ändå ser hon till att blogga varje dag. Hon vet att det är viktigt att vara aktuell och att ständigt förnya sig för att hålla intresset vid liv.

– När jag inte orkar och helst vill strunta i bloggen, då börjar jag med att ta lite fina bilder. Då får jag ny energi på en gång.

Intresse för inredning har hon alltid haft. Hon minns att när hon var liten och det var en släkting som hade renoverat badrummet så blev hon imponerad. På klassresan med besök i Stockholms slott blev hon mycket fascinerad av inredningen.

Hon fixade alltid och gjorde fint i sina flickrum och innan hon flyttade till Hagaström bodde hon och Krister i ett mindre hus i Valbo. Där bonade hon om sig med den stil som var populär då.

– Det var lantligt då också, men med avlutade möbler och mera furu, ler hon. Den tiden är förbi, säger hon.

I dag ligger smaken mer åt en fransk lantlig stil med mycket vitt och patina, så kallad chabby chic. De bor sedan tjugoett år i Kristers föräldrahem och där har hon förvandlat det mesta. För henne är hemmet en rörlig och ständigt pågående process och just nu står både köket och badrummet och väntar på varsin makeover.

– Jag har redan köpt ett svart badkar på tassar till badrummet. Köket ska få vita luckor och vitt kakel.

Hon och Krister hade pratat om att huset var en pärla och när hans föräldrar skulle flytta fick de ta över. Men det var i stort behov av renovering, redan första sommaren regnade det in och de fick ställa fullt med hinkar över golven. Det var bara att kavla upp ärmarna och sätta igång.

De la om hela taket och rev ut gamla heltäckningsmattor och slipade trägolven som låg under. Krister snickrade väggpaneler med speglar, ett stort skafferi och flera andra skåp. Ninni fyndade loppismöbler som hon målade om och dekorerade.

Hon samlar på gamla småsaker som spetsar, pärlor och tygbitar som hon tillverkar nya produkter av. Dem säljer hon både på sin blogg och på olika marknader, dessutom har hon fått en egen hylla på Coop i Hagaström.

Hon har en hel verkstad på övervåningen i huset med arbetsbord och strykbrädan framme. Där hänger väskor och ljuskronor i luffarslöjd i Ninnis egen design. På hallväggen hänger ett inramat notpapper med spräckt glas. Så ska det vara enligt Ninni.

Förutom att gå på loppisar kollar hon ofta på nätet och i inredningsbutiker. Av inredarna på tv är Ernst en favorit. Hon gillar när han använder oväntade och ruffiga material och just nu är hon särskilt förtjust i prylar med industrikänsla. Även om det mesta är ljust i vitt och naturfärger hemma hos Ninni har de svarta detaljerna en viktig funktion att ge en kontrastverkan. Mitt på den vita väggen sitter gammaldags lysknappar som är svarta. De är nyproduktion i gammal stil från Centrum för byggnadsvård i Gysinge. Också en favoritbutik, men lite väl dyr kan hon tycka. Men Ninni kom på hur hon skulle ordna för sig.

– Det var det enda jag önskade mig när jag fyllde fyrtio, säger hon. Jag fick två lysknappar i födelsedagspresent. Visst är de fina?